Інформаційна система виявлення подібних характеристик у колекціях графічних зображень - Бельтюков, Вячеслав Русланович; Beltiukov, Viacheslav Ruslanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2021)
У сучасному світі обмін графічними зображеннями відбувається безперервно та є звичним явищем для кожного з нас. Проте через це з’являється і ряд проблем, які потрібно вирішувати. Однією з таких проблем є пошук подібних характеристик наборах графічних зображень для вирішення ряду спеціалізованих задач. Перш за все за допомогою методів пошуку схожих характеристик у наборах зображень можна здійснювати пошук дублікатів зображень, які можна в подальшому видалити за непотрібністю, що дозволить оптимізовувати простір на фізичних носіях. Також за допомогою цієї інформаційної системи можливо здійснювати пошук плагіатів зображень, особливо тих, що були будь-яким способом видозмінені, обрізані, повернуті під певним кутом чи навіть змінені по кольоровій гаммі. Для того, щоб реалізувати такий функціонал у системі було використано алгоритми пошуку ключових точок під назвою ORB(Oriented FAST Rotated BRIEF) та SIFT(Scale Invariant Feature Transform) [1]. Об’єкт дослідження – процес перевірки та виявлення схожих характеристик у зображень між собою або відповідно до оригіналу у певній вибірці. Предмет дослідження – програмні засоби а також алгоритми, що дозволять проводити обробку та аналіз однакових зображень для виявлення серед них плагіатів або ж множинних копій а також які забезпечать 100% якість пошуку таких зображень. Мета та задачі дослідження – створення інформаційної системи для здійснення пошуку подібних характеристик у графічних зображень у певній вибірці. Задачами, що були розв’язані протягом проектування цієї системи є: • Реалізація програмного забезпечення, що буде здатне приймати на вхід вибірку зображень та проводити їх обробку. • Розробка алгоритму аналізу зображень з метою пришвидшення роботи програми а також з метою підвищення точності розпізнавання. • Формування зручного інтерфейсу для кінцевого користувача. • Можливість роботи з різними форматами зображень. • Можливість точної настройки параметрів виявлення подібностей зображень Результатом даної роботи є спроектована програма пошуку схожих характеристик в колекціях графічних зображень. Ця програма дозволяє здійснювати вибір зображень для порівняння, вибрати та настроїти під себе кожен з типів пошуку та швидко і у простому вигляді представити результати виконаного пошуку.

In today's world, the exchange of graphic images is continuous and is commonplace for each of us. However, there are a number of issues that need to be addressed. One such problem is the search for similar characteristics of graphic image sets to solve a number of specialized problems. First of all, using the methods of finding similar characteristics in the set of images, you can look for duplicate images, which can be later removed unnecessarily, which allows you to optimize the space on physical media. Also, with the help of this information system, you can check images for plagiarism, especially those that were in some way displayed, cropped, rotated at a certain angle or even with changed gamma. In order to implement such a function, the system used key search algorithms called ORB (Oriented FAST Rotated BRIEF) and SIFT (Scale Invariant Feature Transform) [1]. The object of research – process of checking and identifying similar characteristics of the image among themselves or according to the original in a certain sample. The subject of research – software as well as algorithms, that allow processing and analysis of identical images to detect plagiarism or other copies, as well as provide 100% quality of search for such images. The purpose and objectives of the study is to create an information system to search for similar characteristics in graphics in a particular choice. Tasks that were solved with the design of this system: • Implementation of software that can be used at the entrance to the sample of images and process them. • Development of an algorithm for image analysis using the acceleration of work programs, as well as improving the accuracy of recognition. • Creating a user-friendly interface for the end user. • Ability to work with different image formats. • Ability to fine-tune the detection parameters for detecting similarities of images. The result of this work is a designed program for finding similar characteristics in the collections of graphic images. This program allows you to select images for comparison, select and customize each of the search types and quickly and easily present the results of the search.
Information system for detecting similar characteristics in graphic image collections
Keywords: 6.126.00.01; інформаційна система; графіка; пошук зображень; програма; графічні дані; контрольні точки; детектор; information system; graphics; image search; program; graphic data; control points; detector. List of used literature sources: 1. TAREEN; Shaharyar Ahmed Khan; SALEEM; Zahra. A comparative analysis of sift; surf; kaze; akaze; orb; and brisk. In: 2018 International conference on computing; mathematics and engineering technologies (iCoMET). IEEE; 2018. p. 1-10