Творчість Григорія Сковороди з позицій семіотики і постструктуралізму - Повторева, Світлана (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Розглянуті ідеї Г. Сковороди, що нині набули сучасного звучання в контексті семіотики і постструктуралізму. Автор аналізує бінаризм і опозиції, властиві роботам українського філософа. Це особливо стосується тлумачення біблійних символів. Показано, що Г. Сковорода розглядав Біблію як знакову систему, засновану на внутрішніх відношеннях. Г. Сковорода вважав Біблію моделлю суспільства і людського життя. Особливу увагу український мислитель приділяв семантичним аспектам символів. The article is devoted to the G. Scovoroda ideas which now became contemporary of semiotic and poststructuralism context. Author analysis the binarism and oppositions represented by Ukrainian thinker philosophy. That in our case concerns the interpretation of Bible symbols. The article means to prove that G. Scovoroda interprets the Bible as a sign system of internal dependencies. G. Scovoroda sees the Bible as a model of society and people’s life in general. The Ukrainian thinker paid special attention to the semantic aspects of symbols.
The works of G. Skovoroda from position of semiotic and poststructuralism
Keywords: біблійний символ; бінаризм; дві натури; медіація; структура; трансгресія; Bible’s symbol; binarism; two natures; semiotic; mediation; structure; transgression