The impact of rumors on the success of Covid-19 vaccination programs in a Coronavirus-infected environment: optimal control approach - Балатіф, О.; Куідере, А.; Када, Д.; Рачик, М.; Balatif, O.; Kouidere, A.; Kada, D.; Rachik, M. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У цій статті запропоновано математичну модель, яка описує вплив чуток на успіх програм вакцинації проти Covid-19 у середовищі, зараженому коронавірусом. Метою цього дослідження є висвітлення ролі боротьби з поширенням чуток щодо ризиків вакцинації та ревакцинаційних доз в успіху програм вакцинації та досягненні колективного імунітету. Крім того, ми формулюємо задачу оптимального управління, пропонуючи кілька стратегій, включаючи програми підвищення обізнаності та боротьби з чутками, щоб допомогти посадовцям країни досягти успішних програм вакцинації з оптимальними зусиллями. Досліджується існування оптимальних управлінських засобів, а для їх характеристики використовується принцип максимуму Понтрягіна. Система оптимальності розв'язується за допомогою ітераційного методу. Нарешті, ми проводимо числове моделювання для перевірки теоретичного аналізу за допомогою Matlab.

In this paper, we propose a mathematical model that describes the effect of rumors on the success of vaccination programs against Covid-19 in an environment infected by the coronavirus. The aim of this study is to highlight the role of addressing the spread of rumors regarding vaccination risks and booster doses in the success of vaccination programs and in achieving herd immunity. Additionally, we formulate an optimal control problem by proposing several strategies, including awareness and anti-rumor programs, to assist country officials in achieving successful vaccination programs with optimal effort. The existence of optimal controls is investigated, and Pontryagin's maximum principle is used to characterize them. The optimality system is solved using an iterative method. Finally, we conduct numerical simulations to verify the theoretical analysis using Matlab.
Вплив чуток на успіх програм вакцинації проти Covid-19 у зараженому коронавірусом середовищі: підхід оптимального керування
Keywords: математичне моделювання; оптимальний контроль; чутки; щеплення; Covid-19; mathematical modeling; optimal control; rumors; vaccination; Covid-19