Шляхи розвитку національних кадастрових систем - Губар, Ю.; Хавар, Ю.; Ваш, Я.; Hubar, Yu.; Khavar, Yu.; Vash, Ya. (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Мета цієї наукової роботи полягає у доведенні важливості й необхідності подальшого розвитку національних кадастрів, а саме упровадження 3Д/4Д кадастрів, які удосконалять прийняття управлінських рішень. Запропонована технологія дасть змогу проводити вимірювання й оновлювати національні кадастри у режимі реального часу. Надійна система перевірки повинна продовжувати забезпечувати цілісність кадастру. Методика. Національні кадастрові системи відіграють особливу роль в управлінні земельними ресурсами, а кадастрова інформація є основою для оподаткування та інвестицій з метою раціонального використання та охорони земель. Новітні багатофункціональні кадастри формують комплексну земельно-інформаційну систему об’єктів нерухомого майна. Передбачено, що до структури цієї системи входитимуть базові реєстри (земельний реєстр, реєстр прав і реєстр об’єктів капітального будівництва) та загальні реєстри, що містять відомості про об’єкти, види угідь, природні та якісні характеристики земель та інші дані, які є основою для економічного і територіального планування та землеустрою [Перович Л., 2003]. Результати. Основним напрямом розвитку національних кадастрових систем є збирання даних та узагальнення інформації про стан, кількісні та якісні показники земельних ресурсів, однак ці етапи дослідження не є кінцевою метою створення кадастрових систем. Потрібно зосередити увагу на зручності та доцільності використання такої інформації. Для підвищення ефективності роботи національних земельно-кадастрових систем необхідно розширити кадастрову систему інформацією про земельні ресурси, які з певних причин залишились без власника або в оформленні яких допущено помилки; ділянки, що мають власника, але не використовуються в господарській діяльності. Така інформація забезпечить формування багаторівневої структури земельного ринку та підвищить ефективність державного регулювання. Наукова новизна та практична значущість. Доведено важливість розвитку сучасних національних кадастрових систем, що дасть змогу надалі збільшити їх потенціал з метою вирішення надважливих державних завдань, а саме: управління надзвичайними ситуаціями, економічними процесами, ефективного управління у сфері комунального господарства та здійснення багатьох інших функцій державного управління. Запропонований підхід дає змогу належно зрозуміти й оцінити правову ситуацію щодо землі, удосконалити тенденції інтенсифікації використання земель та технологій визначення меж об’єктів нерухомості. Впровадження новітніх технологій дасть можливість скоротити терміни територіального планування та девелопменту нерухомості.

Purpose. The purpose of this research is to prove the importance and necessity of further development of national inventories by implementing 3D/4D inventories that will improve the management decision-making process, the proposed technology will measure and update national inventories in real time. A robust verification system must continue to ensure the integrity of the inventory. Methodology. National cadastral systems play a special role in land management, and cadastral information is the basis for taxation and investment for the rational use and protection of land. The latest multifunctional cadastres form a comprehensive land information system of real estate, which includes the inclusion in its structure of basic registers (land register, register of rights and register of capital construction objects) and general registers containing information about objects, types of lands, natural and qualitative characteristics of lands, and other data that are the basis for economic and territorial planning and land management [Perovych L., 2003]. Results. The main direction of development of national cadastral systems is the collection of data and generalization of information on the state, quantitative and qualitative indicators of land resources, but these stages of the study are not the ultimate goal of creating cadastral systems. Emphasis should be placed on the convenience and feasibility of using such information. To increase the efficiency of national land cadastral systems, it is necessary to expand the cadastral system with information on land resources that for some reason were left without an owner, or have errors in design; plots that have an owner, but are not used in economic activities. Such information will ensure the formation of a multilevel structure of the land market and increase the efficiency of state regulation. Scientific novelty and practical significance. The importance of development of modern national cadastral systems is proved, which will further increase their potential in order to solve critical state tasks, namely: emergency management, economic processes, effective management in the field of public utilities and many other public administration functions. The proposed approach allows to properly understand and assess the legal situation on the ground, to improve the trends of intensification of land use and technologies for defining the boundaries of real estate. The introduction of the latest technologies will reduce the time of spatial planning and real estate development.
Ways of development of National cadastral systems
Keywords: кадастр; кадастр нерухомості; багатоцільовий кадастр; 3Д/4Д кадастр; земельно-інформаційна система; геопросторові дані; фіскальний кадастр; оцінка нерухомості; cadastre; real estate cadastre; multi-purpose cadastre; 3D/4D cadastre; land information system; geospatial data; fiscal cadastre; real estate appraisal; 528.4