Перетворення функцій розподілу випадкових величин в задачах нелінійної обробки зображень - Прудиус, І. Н.; Синявський, А. Т. (Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2001)
Розвинуто підходи до здійснення нелінійної обробки зображень з використанням принципів параметричного та непараметричного статистичного оцінювання. Запропоновано новий метод формування функцій нелінійної обробки, який базується на розв'язанні нелінійного рівняння, записаного через інтегральні функції розподілу випадкової величини, що перетворюється. Ефективність розробленого підходу підтверджено на прикладах покращання якості слабоконтрастних зображень різної природи та знешумлення радіолокаційних зображень при їх гомоморфній обробці.

The nonlinear image processing approaches based on both nonparametric and parametric principles were developed. New method of nonlinear functions determination on the basis a solving of nonlinear equation has been created when this equation was written by cumulative distribution functions of the random variable. An efficiency of proposed approach was proved on examples of both quality increasing of low contrast images with various natures and denoising of radar images at their homomorphic transform.
Keywords: 621.396; 519.216