Роль інформаційних технологій для розвитку туризму (на прикладі ТОВ «Coral Travel») - Сняданко, Данило Дмитрович; Sniadanko, Danylo Dmytrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Розвиток туристичної галузі нерозривно пов'язаний з впровадженням сучасних інформаційних технологій (ІТ), які стали вирішальним фактором у підвищенні конкурентоспроможності, ефективності управління та якості обслуговування. У сучасному світі, що динамічно змінюється під впливом цифрової трансформації, туристичні компанії, які активно використовують ІТрішення, отримують значні переваги. Проте в Україні рівень цифровізації туристичної сфери все ще потребує вдосконалення. Дослідження проблематики використання ІТ у туризмі є актуальним, що підтверджується працями як зарубіжних науковців (Buhalis D., Gretzel U., Xiang Z. та інші), так і вітчизняних (Мозговий Г.І., Герасименко Л.В., Любіцева О.М. та інші). Однак питання ефективного впровадження ІТ у діяльність конкретних туристичних підприємств залишаються недостатньо вивченими. Помітний недостатній рівень впровадження сучасних ІТ-рішень в українському туризмі, що впливає на конкурентоспроможність національних туроператорів. Це зумовлено відсутністю комплексного підходу, низьким рівнем цифрової грамотності персоналу та обмеженим фінансуванням технологічних інновацій. Метою цього дослідження є аналіз використання інформаційних технологій у туристичній сфері на прикладі діяльності ТОВ «Coral Travel» та розробка рекомендацій щодо вдосконалення ІТ-рішень для підвищення ефективності та конкурентоспроможності туристичних підприємств України. Об'єктом дослідження є використання інформаційних технологій у сфері туризму, а предметом – методи, інструменти та ефективність їх застосування у діяльності туристичних підприємств, зокрема ТОВ «Coral Travel». У роботі застосовані методи аналізу та синтезу, системний підхід, порівняння, статистичного аналізу та експертного оцінювання. Інформаційну базу склали наукові праці, аналітичні звіти міжнародних організацій та відкриті дані ТОВ «Coral Travel». Перший розділ роботи присвячений теоретичним основам використання інформаційних технологій у туризмі. У ньому розкрито сутність понять «інформаційні технології в туризмі», «електронний туризм» та «цифрова трансформація туризму», а також проведена класифікація та характеристика основних видів ІТ (веб-сайти, мобільні додатки, соціальні мережі, системи бронювання, CRM-системи, Big Data, штучний інтелект тощо) та їх функцій і переваг. У другому розділі проведено дослідження діяльності туристичного підприємства ТОВ «Coral Travel». Надано загальну характеристику компанії, проаналізовано використання ІТ-технологій у її роботі та оцінено основні фінансово-економічні показники. Третій розділ містить шляхи вдосконалення використання інформаційних технологій для розвитку туризму в Україні. Оцінено сучасний стан застосування ІТ у сфері туризму в Україні, проведено SWOT-аналіз поточного стану та розроблено рекомендації щодо впровадження сучасних ІТ-рішень для підвищення конкурентоспроможності туристичних підприємств. Отримані результати дослідження можуть бути використані туристичними підприємствами для оптимізації використання інформаційних технологій, а також органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями для підвищення рівня цифрової трансформації туристичної галузі в Україні та її конкурентоспроможності на міжнародному ринку.

The development of the tourism industry is inextricably linked with the introduction of modern information technologies (IT), which have become a decisive factor in increasing competitiveness, management efficiency and service quality. In the modern world, which is dynamically changing under the influence of digital transformation, tourism companies that actively choose IT solutions have significant advantages. Protest in Ukraine the level of digitalization of the tourism sector still needs to be improved. Research into the use of IT in tourism is relevant, which confirms the work of both foreign scientists (Bukhalis D., Gretzel U., Xiang Z. and others) and domestic ones (Mozgovyi G.I., Gerasimenko L.V., Lyubitseva O.M. and others). However, the issue of effective implementation of IT in the activities of specific tourism enterprises remains insufficiently studied. There is a noticeable insufficient level of implementation of modern IT solutions in Ukrainian tourism, which affects the competitiveness of national tour operators. This is due to the lack of a comprehensive approach, low level of digital literacy of personnel and limited funding for technological innovations. The purpose of this study is to analyze the use of information technologies in the tourism sector using the example of the activities of Coral Travel LLC and develop recommendations for improving IT solutions to increase the efficiency and competitiveness of tourism enterprises in Ukraine. The object of the study is the use of information technologies in the field of tourism, and the subject is the methods, tools and effectiveness of their application in the activities of tourism enterprises, in particular, Coral Travel LLC. The work uses methods of analysis and synthesis, a systematic approach, comparison, statistical analysis and expert evaluation. The information base is made up of scientific works, analytical reports of international organizations and open data of Coral Travel LLC. The first section of the work is devoted to the theoretical foundations of the use of information technologies in tourism. It reveals the essence of the concepts of "information technologies in tourism", "electronic tourism" and "digital transformation of tourism", as well as a classification and characterization of the main types of IT (websites, mobile applications, social networks, booking systems, CRM systems, Big Data, artificial intelligence, etc.) and their functions and advantages. In another section, a study of the activities of the tourist enterprise Coral Travel LLC is conducted. A general description of the company is provided, the use of IT technologies in its work is analyzed, and the main financial and economic indicators are assessed. The third section contains ways to improve the use of information technologies for the development of tourism in Ukraine. The current state of IT application in the tourism sector in Ukraine is assessed, a SWOT analysis of the current state is conducted, and recommendations are developed for the implementation of modern IT solutions to increase the competitiveness of tourism enterprises. The results of the study can be used by tourism enterprises to optimize the use of information technologies, as well as by local governments and public organizations to increase the level of digital transformation of the tourism industry in Ukraine and its competitiveness in the international market.
The Role of Information Technologies in Tourism Development (A Case Study of the LLC “Coral Travel”)
Keywords: 6.242.00.00