Використання ВІМ технологій для оптимізації систем водопостачання та каналізації комплексу житлових будинків (2300 мешканців) на вул. А. Палая у м. Ужгород - Миськів, Павло Степанович; Myskiv, Pavlo Stepanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Згідно завдання проведено характеристику району будівництва, а саме: рельєф, кліматичну характеристику, геологію та гідрогеологію, поверхневі водойми. Для розрахунку витрати води та безперебійної роботи системи водопостачання був проведений розрахунок водоспоживання згідно ДБН В.2.5-64:2012 "Внутрішній водопровід та каналізація". Згідно розрахунку добова витрата вийшла 65.17 м3 /год, (3.07 л/с). Також відповідно до ДБН В.2.5-64:2012 "Внутрішній водопровід та каналізація" був проведений розрахунок побутової каналізації. Згідно розрахунку добова витрата вийшла 65.17 м3 /год, (4.67 л/с). Впровадження BIM-технологій (Building Information Modeling), зокрема Autodesk Revit, суттєво підвищує ефективність проєктування та документування систем внутрішнього водопостачання і каналізації в багатоповерхових житлових будинках. На початковому етапі виконується імпорт архітектурної моделі в Revit, встановлюються рівні поверхів і готуються шаблони для точного моделювання. Система водопостачання створюється шляхом підбору матеріалів труб, формування контурів холодної та гарячої води, моделювання підключень до сантехнічних приладів, стояків та вузлів вводу з урахуванням тиску, витрати та обмеженого простору. Каналізація проєктується за гравітаційним принципом: включає стояки, горизонтальні магістралі та вентиляцію, з дотриманням будівельних норм і вимог до ефективного просторового розміщення. Для покращення візуалізації й документації створюються специфічні параметри (наприклад, «_Тип специфікації») та фільтри, що дозволяють чітко відображати необхідні елементи в 3D. Завершальний етап включає генерацію креслень, аксонометрій і специфікацій безпосередньо з моделі. Це гарантує високу точність, легкість оновлення та міждисциплінарну координацію, що особливо важливо під час будівництва й експлуатації. Ключовим елементом є перевірка систем на перетини та гідравлічний аналіз, які забезпечують функціональність і реалістичність мереж. Таким чином, BIM дозволяє розробляти надійні, узгоджені інженерні рішення з максимальним урахуванням просторових і технічних умов. Об’єкт дослідження – системи водопостачання та каналізації комплексу житлових будинків у м. Ужгород на вул. А. Палая Предмет дослідження – надійна та ефективна робота систем водопостачання та каналізації комплексу житлових будинків Мета дослідження: розробити проект систем водопостачання та каналізації комплексу житлових будинків. Розробити зовнішній водопровід із встановленими пожежними гідрантами. Розробити зовнішню мережу каналізації. Підібрати обладнання для систем водопостачання та каналізації. Результати дослідження: Проект системи водопостачання житлового будинку. Розроблений зовнішній водопровід із встановленими пожежними гідрантами. Розроблена зовнішня мережа каналізації. Підібрати обладнання для систем водопостачання та каналізації.. Проаналізована сучасна література, щодо інформаційного моделювання будівель.зовнішній водопровід, біологічна очистка.

According to the task, a description of the construction area was carried out, namely: relief, climatic characteristics, geology and hydrogeology, and surface water bodies. To calculate the water consumption and uninterrupted operation of the water supply system, a calculation of water consumption was carried out in accordance with DBN V.2.5-64:2012 "Internal Water Supply and Sewerage". According to the calculation, the daily consumption was 65.17 m 3 /h, (3.07 l/s). Also, in accordance with DBN V.2.5-64:2012 "Internal Water Supply and Sewerage", a calculation of domestic sewage was carried out. According to the calculation, the daily consumption was 65.17 m 3 /h, (4.67 l/s). Implementation of BIM technologies ( Building Information Modeling ), in particular Autodesk Revit , essentially increases efficiency designing and documentation systems internal water supply and sewage in multi-storey buildings residential houses . At the initial stage, the import is performed architectural models in Revit , installed levels floors and templates are prepared for accurate modeling. The water supply system is created by selecting materials pipes , forming contours cold and hot water , modeling connections to plumbing devices , risers and nodes input taking into account pressure , flow and limited space. Sewerage designed according to the gravitational principle : includes risers , horizontal highways and ventilation , in compliance with construction norms and requirements for effective spatial arrangement. To improve visualization and documentation are created specific parameters ( e.g. , "_ Type specifications ") and filters that allow clearly to reflect necessary elements in 3D. The final stage includes the generation of drawings , axonometrics and specifications. directly from the model . This guarantees high accuracy , ease renewal and interdisciplinary coordination that especially importantly under time construction and operation . A key element is the cross-section and hydraulic analysis of the systems, which provide functionality and realism networks . Thus In this way , BIM allows elaborate reliable , consistent engineering solution with maximum taking into account spatial and technical conditions. The object of the study is the water supply and sewage systems of a complex of residential buildings in the city of Uzhhorod on A. Palaya Street. The subject of the study is the reliable and efficient operation of water supply and sewage systems in a residential complex. Research objective: to develop a project for water supply and sewage systems for a complex of residential buildings. To develop an external water supply with installed fire hydrants. To develop an external sewage network. To select equipment for water supply and sewage systems. Research results: Residential building water supply system project. An external water supply system has been developed with fire hydrants installed. An external sewage network has been developed. Select equipment for water supply and sewage systems . Modern literature on building information modeling is analyzed.
Use of BIM technologies to optimize the water supply and sewage systems of a residential complex (2300 inhabitants) on A. Palaya St. in Uzhhorod
Keywords: 3.192.00.00; BIM; 3D-моделювання; система водопостачання; BIM; 3D modeling; water supply system; external water supply; biological treatment