Сучасний заголовок новин в українських інтернет-ЗМІ: між клікбейтом та інформативністю - Дацишин, Христина; Datsychyn, Khrystyna (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
У сучасних Інтернет-ЗМІ до називної, інформаційної, апеляційної, рекламної функцій заголовка долучається функція пошуку; часто заголовок виявляється єдиним прочитаним елементом публікації. Заголовки новин створюють своєрідну медійну картину світу. Частина заголовків в Інтернет-медіа належить до суто інформаційних, котрі максимально відтворюють зміст новини. “Частково інформаційні” заголовки подають неповні відомості, а тому можуть спотворен відображати дійсність. Заохочувальні, інтригувальні заголовки спонукають прочитати текст. Досить рідко трапляється інтелектуальний різновид рекламно-інтригувального заголовка, побудований на асоціаціях з образами літератури, науки, мистецтва, на використанні фразеологізмів, антонімів, паронімів тощо. Такий заголовок вимагає певного рівня знань і від реципієнта. Прагнення до сенсаційності, бажання зацікавити реципієнта зумовлюють інші тендеції, котрі часто виходять поза межі журналістських стандартів. Заголовок може не відображати змісту журналістського твору, а також перекручувати факти. Поширеними в деяких Інтернет-ЗМІ є клікбейти – заголовки, котрі змушують користувача натиснути на них. У них застосовано маніпуляції з кількістю; використано слова з можливістю подвійного тлумачення; подано негативну інформацію про меншість, тоді як позитивна інформація про більшість наведена в самому тексті; сформульовано запитання, на яке публікація дає заперечну відповідь. До спотворення інформації в заголовках призводить низька мовна та професійна компетентність авторів. Сьогодні є все більше підстав вважати заголовок самостійним твором, оскільки нерідко реципієнт читає лише його. Однак у сучасних заголовках щораз менше власне літературної та мовної творчості, майстерного використання лексики і фразеології. На перший план виходить інформативність заголовка, але інформація часто є недостовірною, свідомо чи несвідомо викривленою, що може зумовити порушення етичних норм та деформації у відтворенні дійсності.

In modern Internet media, the function of searching for material by the words used in the title is added to its the nominal, informational, appellate, and advertising functions; often the headline is the only read element of the publication. News headlines create a kind of media picture of the world. Some of the headlines in the Internet media are purely informative, they exactly reproduce the content of the news. “Partially informative” headlines provide incomplete information and therefore may reflect distorted reality. Encouraging, intriguing headlines encourage reading. Rarely is there an intellectual variety of advertising and intriguing title, built on associations with images of literature, science, art, the use of phraseology, antonyms, paronyms and more. Such a title requires a certain level of knowledge from the recipient. The desire for sensationalism determine other trends that often go beyond journalistic standards. The title may not reflect the content of the journalistic work, distort the facts. Common in some online media are clickbaits – headlines that make the user click on them. They used manipulations with quantity; words with the possibility of double interpretation are used; negative information about the minority is provided, while positive information about the majority is indicated only in the text of the publication; the title takes the form of a question to which the publication gives a negative answer. The low linguistic and professional competence of the authors leads to distortion of the information in the titles. Today there are many reasons to consider the title as an completed work, because the recipient often reads only it. However, in modern headlines there is less and less literary and linguistic creativity, skillful use of vocabulary and phraseology. The informativeness of the title comes to the fore, but the information is often inaccurate, consciously or unconsciously distorted, which can lead to violations of ethical norms, distortions in the reproduction of reality.
Modern news headline in Ukrainian online media: between clickbaiting and informativeness
Keywords: Інтернет-ЗМІ; новини; заголовок; клікбейт; інформація; online media; news; headline; clickbait; information; 811.161.2’38; 070