Evaluating the state of sanitary and hygienic conditions in ventilated rooms - Капало, П.; Клименко, Г.; Возняк, О.; Желих, В.; Адамскі, М.; Kapalo, P.; Klymenko, H.; Voznyak, O.; Zhelykh, V.; Adamski, M. (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Сьогодні надзвичайно важливою залишається проблема енергоощадності. Сучасні будівельні технології дають змогу створювати будинки з мінімальним енергоспоживанням, використовуючи енергоефективні зовнішні захищення, зокрема пластикові вікна. Це призводить до зниження тепловтрат приміщення, але загрожує зменшенням необхідного повітрообміну. Цю статтю підготовлено в Національному університеті “Львівська політехніка” у рамках проекту VEGA 1/0697/17 спільно з науковцями Технічного університету міста Кошице (Словаччина) та Політехніки Білостоцької міста Білосток (Польща). Досліджували стан санітарно-гігєнічних умов у приміщенні навчальної аудиторії учбового корпусу під час проведення занять. У приміщенні аудиторії, об’єм якої становить 127 м3, вентилювання передбачено: приплив повітря – природний неорганізований (відкриванням вікон), витяжка – природна, оргінізована. На початку та в кінці кожного заняття заміряли параметри повітряного середовища аудитрії, зокрема: його температуру, відносну вологість та вміст вуглекислого газу. Дослідження проводили в два етапи. Результати досліджень, наведені на графіках, вказують на залежність зміни параметрів повітряного середовища приміщення аудиторії від ефективності вентилювання. На першому етапі в приміщенні аудиторії не було припливної природної вентиляції (приміщення в перервах між заняттями не провітрювали). Як показали результати досліджень, температура та відносна вологість повітря залишились у межах допустимих норм, а концентрація вуглекислого газу значно перевищувала нормативні значення. Тому для підтримання нормативних параметрів повітряного середовища аудиторії запропоновано встановити припливно- витяжну вентиляційну установку. На другому етапі під час перерв приміщення вентилювали. При цьому було встановлено, що концентрація вуглекислого газу зменшилась на 33 %. Отже, за такого вентилювання навчальної аудиторії навіть 10- хвилинне провітрювання істотно впливає на якість повітряного середовища навчальної аудиторії.

At present, the problem of energy efficiency remains extremely important. Modern building technologies allow you to create houses with the minimum power consumption, using energy efficient external protections, including plastic windows. This leads to a reduction in the heat loss of the room, but there is a danger of reducing the required air exchange. This article is prepared in Lviv Polytechnic National University within the framework of the project VEGA 1/0697/17 in cooperation with the scientists of the Technical University of Kosice (Slovakia) and Polytechnic of Bialystok City Bialystok (Poland). Investigation of the condition of sanitary-hygienic conditions in the premises was conducted in the educational auditorium of the training building during the classes. At the beginning and at the end of each lesson, measurements were made of the parameters of the air environment of the auditorium, in particular: its temperature, relative humidity and the content of carbon dioxide. Measurements were carried out in two stages. The results of the research are shown in the graphs and indicate the dependence of the airspace parameters change on the audience's room on the effectiveness of ventilation. Research shows that even 10 minutes of ventilation of the audience reduces the concentration of carbon dioxide by 33 %.
Оцінювання стану санітарно-гігієнічних умов у вентильованих приміщеннях
Keywords: аудиторія; вимірювання; вуглекислий газ; температура; вентиляція; classroom; measurement; carbon dioxide; temperature; ventilation; 624.012.45