Проєкт інформаційної системи супроводу захищених голосувань - Татчин, Софія Ігорівна; Tatchyn, Sofiia Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2022)
Голосування, зокрема, вибори – це один з найбільш поширених способів участі громадян у політичному та суспільному житті на державному рівні та на рівні органів місцевого самоврядування. Ситуація з участю у виборах в Україні дуже невтішна. Можемо спостерігати, як з кожним роком відсоток явки стає все меншим і меншим. Проведене дослідження показало, що насамперед, потрібно вдосконалити систему виборів в Україні. Відповідно до статистики опитування громадян після місцевих виборів у 2020 році, можемо спостерігати, що 20% респондентів не з’явились через стан свого здоров’я, а інші 19% не проживають за місцем прописки. При цьому, як питання здоров’я, особливо останній рік (пандемія коронавірусу), так і прописки формують основний відсоток неявки [1]. Проаналізувавши проведення виборів за кордоном, можна звернути увагу, що багато держав використовують дистанційне, електронне або онлайн голосування, яке нівелює багато проблем, пов’язаних з традиційною системою голосування та значно спрощує процес виборів. Держава зможе зекономити значні кошти, які витрачаються на проведення виборів, адже не потрібно буде друкувати необхідні матеріали та здійснювати витрати на всі інші потреби, необхідні для проведення традиційного голосування. На відміну від традиційних виборів, система голосування онлайн при належному рівні захисту забезпечить надійне проведення виборів, тобто кількість голосів та результати не буде змінено, а також виборці зможуть здійснювати голосування без зайвих зусиль. Громадяни зможуть легко проголосувати з дому, незалежно від стану свого здоров’я, зайнятості, чи особливих індивідуальних потреб [2]. У відповідності до поставленої задачі було здійснено проектування системи та побудовано UML діаграми. В ході подальших досліджень було виявлено найбільш ефективні засоби та технології для реалізації інформаційної системи супроводу захищених голосувань. В результаті було розроблено проєкт інформаційної системи супроводу захищених голосувань, та представлено роботу застосунку, його відповідність очікуванням і потребам кінцевого користувача. Об’єкт дослідження – це процес здійснення електронного голосування із підвищеною захищеністю за допомогою допоміжних програмних засобів. Предмет дослідження – це проект інформаційної системи супроводу захищених голосувань. Мета дослідження: забезпечити громадян достовірною інформацією та надати можливість легко здійснювати захищені голосування, незалежно від місця перебування. Результатом дослідження є розроблений програмний продукт, що забезпечує вирішення проблеми супроводу захищених голосувань із забезпеченням взаємодії зі базою даних. Розроблений програмний продукт складається з таких частин: • клієнтська частина, за допомогою якої користувач взаємодіє із системою і надсилає запити серверу; • серверна частина, яка отримує запити користувача, взаємодіє із базою даних та відправляє відповідь користувачу; • база даних, яка зберігає всю інформацію системи та є надійно захищеною; • модуль автентифікації користувачів, завдяки якому користувач може бути чи не бути допущеним до системи; • модуль шифрування даних, завдяки якому дані банківських карт, результати голосувань та паролі надійно шифруються в результаті хешування за допомогою криптографічного ключа.

Voting, in particular, elections is one of the most common ways for citizens to participate in political and social life at the state level and at the level of local government. The situation with participation in elections in Ukraine is very disappointing. We can observe how the percentage of turnout is getting smaller and smaller every year. The study showed that, first of all, it is necessary to improve the election system in Ukraine. According to the statistics of the survey of citizens after the local elections in 2020, we can see that 20% of respondents did not show up due to their health status, and the other 19% do not live at the place of residence. At the same time, both health issues, especially the last year (coronavirus pandemic), and registration form the main percentage of absenteeism [1]. After analyzing the conduct of elections abroad, it can be seen that many countries use remote, electronic or online voting, which eliminates many of the problems associated with the traditional voting system and greatly simplifies the election process. The state will be able to save significant funds spent on elections, as it will not be necessary to print the required materials and spend on all other needs required for traditional voting. Unlike traditional elections, the online voting system, with the right level of protection, will ensure a reliable election, namely the number of votes and results will not be changed, and voters will be able to vote without undue effort. Citizens can easily vote from home, regardless of their health, employment, or special individual needs [2]. In accordance with the task, the system was designed and UML diagrams were constructed. Further research has identified the most effective tools and technologies for the implementation of the information system for the support of secure voting. As a result, a project of information system for the support of secure voting was developed, and the work of the application, its compliance with the expectations and needs of the end user were presented. Study object is the process of conducting electronic voting with increased security with the help of auxiliary software. Scope of research is a project of secure voting support information system that works with a high-security data warehouse as well as a web application. Goal of research is to provide citizens with reliable information and make it easy to conduct secure voting, regardless of location. Research result is a developed software product that provides a solution to the problem of supporting secure voting with the provision of interaction with the data warehouse. The developed software product consists of the following parts: • the client part, through which the user interacts with the system and sends requests to the server; • the server part, which receives user requests, interacts with the database and sends a response to the user; • a database that stores all system information and is securely protected; • user authentication module, which allows the user to be logged in or not to see the system; • data encryption module, thanks to which bank card data, voting results and passwords are securely encrypted as a result of hashing using a cryptographic key.
The project of the information system for supporting secure voting
Keywords: 8.126.00.03; – політика; голосування; аналіз; інформаційна система; технології; – policy; voting; analysis; information system; technologies