Інформаційна система контролю сервісів, що надаються користувачу в мережі Інтернет - Шельвах, Максим Андрійович; Shelvakh, Maksym Andriiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Проблема недостатньої цифровізації бізнес-процесів у сфері надання онлайн-сервісів стала одним із ключових бар’єрів на шляху до якісної та ефективної взаємодії з користувачами. Попри стрімке зростання попиту на зручні цифрові рішення, багато платформ досі не використовують сучасні ІТ-інструменти для інформування, підтримки й персоналізованого супроводу користувачів. Сучасний користувач має обмежену кількість часу та очікує, що сервіс буде доступний онлайн – через інтуїтивно зрозумілий веб-застосунок або сайт, де можна швидко знайти потрібну інформацію, додати сервіси до обраного, переглянути статуси або залишити заявку на використання [1]. У конкурентному середовищі цифрових платформ саме рівень автоматизації та якість інформаційної системи стають визначальними факторами успіху. Очікування користувачів щодо швидкого доступу, зручного інтерфейсу та безперебійної роботи системи вимагають сучасних підходів до архітектури та реалізації. Проблеми більшості існуючих рішень полягають у відсутності персоналізації, обмеженій функціональності, низькій швидкості роботи або незрозумілому інтерфейсі. Саме тому було обрано тему створення якісної інформаційної системи контролю сервісів, що надаються користувачу в Інтернеті, яка відповідатиме реальним потребам як самих користувачів, так і адміністраторів платформи [2]. Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процеси надання та контролю сервісів користувачам у мережі Інтернет. Предмет дослідження. Предметом дослідження є методи та засоби розробки та програмного втілення інформаційної системи, що гарантує накопичення інформації, відслідковування, вивчення і розподіл сервісів, а також надання цих сервісів користувачам відповідно до їх потреб. Метою цієї роботи є створення інформаційної системи, яка забезпечить ефективний механізм доступу до цифрових сервісів, їх перегляду, фільтрації, додавання до збережених, отримання рекомендацій на основі вподобань, додавання сервісів та власних тегів. Система має надати зручний веб-інтерфейс для користувачів, які зможуть швидко орієнтуватися в каталозі сервісів, застосовувати фільтри за категоріями або тегами, переглядати описи та статуси, а також керувати власним профілем. Кінцевим результатом є програмна реалізація багатосторінкового веб-застосунку з авторизацією користувачів, персональними акаунтами, динамічним відображенням сервісів, інтеграцією з базою даних MySQL та REST API, реалізованим на Node.js і Express.js. Клієнтська частина створена за допомогою React з використанням Vite для швидкої збірки. Система розроблена з урахуванням можливості зростання, а також планується розвивати її функціональність відповідно до потреб користувачів.

The issue of insufficient digitalization of business processes in the field of online services has become one of the main barriers to high-quality and efficient interaction with users. Despite the rapid growth in demand for convenient digital solutions, many platforms still fail to use modern IT tools for informing, supporting, and personalizing user interaction. Today's users have limited time and expect the service to be available online – via an intuitive web application or website where they can quickly find the necessary information, add services to favorites, view statuses, or submit usage requests [1]. In the competitive environment of digital platforms, the level of automation and the quality of the information system become critical success factors. Users' expectations for quick access, a user-friendly interface, and uninterrupted system operation require modern approaches to system architecture and implementation. The main problems with most existing solutions include the lack of personalization, limited functionality, low speed, or a confusing interface. Therefore, the topic of creating a high-quality information system for monitoring services provided to users via the Internet was chosen. Such a system should meet the real needs of both users and platform administrators [2]. Object of research: The object of research is the processes of providing and monitoring services to users over the Internet. Subject of research: The subject is the methods and tools for developing and implementing an information system that ensures the accumulation, tracking, analysis, and distribution of services, as well as the provision of those services to users based on their needs. The aim of this thesis is to create an information system that provides an efficient mechanism for accessing digital services, browsing and filtering them, saving to favorites, receiving personalized recommendations, and managing tags and services. The system should offer a convenient web interface allowing users to quickly navigate the service catalog, apply filters by category or tag, view descriptions and statuses, and manage their personal profile. The final result is a multi-page web application with user authentication, personal accounts, dynamic service rendering, integration with a MySQL database, and a REST API built with Node.js and Express.js. The frontend is developed using React with Vite for fast builds. The system is designed with scalability in mind and is intended to be further expanded according to user needs.
Information system for control of services provided to the user on the Internet
Keywords: 6.126.00.01; цифрові сервіси; автоматизація; інформаційна система; веб-застосунок; взаємодія з користувачем. Перелік використаних джерел: 1. Digital Transformation in Service Industries: A Systematic Review. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S014829632030570X (дата звернення: 27.04.2025) 2. Web Applications as Service Platforms: Architecture and Development Practices. URL: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-64861-9_5 (дата звернення: 27.04.2025); digital services; automation; information system; web application; user interaction