Розумний помічник для людей із порушенням зору на основі нейронних мереж - Оверко, Христина Тарасівна; Overko, Khrystyna Tarasivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У роботі представлено концепцію та прототип інтелектуального асистента для людей із порушеннями зору. Розроблена система поєднує можливості згорткових нейронних мереж для розпізнавання об'єктів, ультразвукових сенсорів для визначення відстані до перешкод і синтезу мовлення для озвучення інформації. Реалізація виконана на платформі Raspberry Pi, що забезпечує автономну роботу пристрою. Було проведено аналіз існуючих рішень, обґрунтовано вибір компонентів і протестовано систему в умовах, наближених до реальних. За результатами тестування досягнуто точності розпізнавання об’єктів на рівні 93,5%. Робота має практичне значення та потенціал для подальшої комерціалізації у сфері асистивних технологій

The thesis presents the concept and prototype of an intelligent assistant for visually impaired individuals. The developed system integrates convolutional neural networks for object detection, ultrasonic sensors for obstacle distance measurement, and speech synthesis for audio feedback. The implementation is based on the Raspberry Pi platform, ensuring the device’s autonomous operation. Existing solutions were analyzed, hardware components selected, and the prototype was tested under near-real conditions. The object detection model achieved an accuracy of 93.5% during testing. The work provides practical value and has commercial potential in the field of assistive technologies.
Smart assistant for visually impaired people based on neural networks
Keywords: 6.152.00.00