Проєкт виробництва оцту продуктивністю 50000 дал на рік - Сеньків, Аліна Ігорівна; Senkiv, Alina Ihorivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Робота присвячена проєктуванню виробництва столового оцту, аналізуючи його економічну ефективність та технічну реалізованість. Закладено теоретичний базис, описано вихідні компоненти, сировину (неочищений спирт із зернових/картоплі або ректифікований етиловий спирт першого ґатунку), супутні речовини та енергоносії. Обґрунтовано конфігурацію основного устаткування, розроблено ключову схему виробничого процесу та визначено його регламентні параметри. Згідно з методологією, оцет виробляється з етанолу циклічно. Центральною складовою є етанова кислота, синтезована біотехнологічно ферментацією етаноловмісних розчинів специфічними мікроорганізмами. Наведено дані про культури мікроорганізмів-продуцентів та склад живильного субстрату. Об’єкт дослідження: Процес виробництва столового оцту. Предмет дослідження: Технологічні, економічні та безпекові аспекти розробки та впровадження виробництва столового оцту. Мета дослідження: Розробка та обґрунтування проєкту виробництва столового оцту з оцінкою його техніко-економічної доцільності та безпеки. Здійснено розрахунки матеріальних та енергетичних потоків для стадії отримання етанової кислоти. Виконано інженерні розрахунки (дослідний та промисловий ферментери, резервуар для живильного розчину, сховище для спирту та ін.) та конструкторські розрахунки ключового апарату – ферментера. Встановлено нормативи споживання сировинних ресурсів, допоміжних елементів та енергоносіїв. Надано характеристику супутньої продукції, промислових емісій та виробничих залишків. Обґрунтовано просторову організацію обладнання та створено схему його розташування, з урахуванням платформ обслуговування ферментерів. 5 Проаналізовано потенційні ризики та негативні виробничі фактори. Розглянуто ключові стратегії для відповідності нормам безпеки праці, сформульовано превентивні заходи для безпечного синтезу етанової кислоти та мінімізації шкідливого впливу на персонал. У блоці «Безпека життєдіяльності» представлено санітарно-гігієнічні нормативи для виробництва спиртового оцту, параметри мікроклімату на робочих місцях, виявлено та класифіковано найбільш ризиковані етапи технологічного ланцюга. В економічному блоці наведено відомості про суб'єкт господарювання та асортимент, представлено калькуляцію витрат на устаткування, визначення відпускної вартості продукту. Сформовано стратегію виробництва та реалізації, візуалізовано та описано операційний графік інвестиційної фази.

This work is dedicated to the design of table vinegar production, analyzing its economic efficiency and technical feasibility. A theoretical basis is established, and initial components, raw materials (unrefined alcohol from grains/potatoes or first-grade rectified ethyl alcohol), auxiliary substances, and energy carriers are described. The configuration of the main equipment is justified, a key scheme of the production process is developed, and its regulatory parameters are determined. According to the methodology, vinegar is produced from ethanol in a cyclical manner. The central component is ethanoic acid, synthesized biotechnologically through the fermentation of ethanol-containing solutions by specific microorganisms. Data on producer microorganism cultures and the composition of the nutrient substrate are provided. Object of research: The process of table vinegar production. Subject of research: Technological, economic, and safety aspects of the development and implementation of table vinegar production. Goal of research: Development and substantiation of a table vinegar production project, including an assessment of its technical and economic feasibility and safety. Calculations of material and energy flows for the ethanoic acid production stage have been performed. Engineering calculations (for pilot and industrial fermenters, nutrient solution tank, alcohol storage, etc.) and design calculations for the key apparatus – the fermenter – have been carried out. Consumption standards for raw materials, auxiliary elements, and energy carriers have been established. Characteristics of by-products, industrial emissions, and production residues are provided. The spatial organization of the equipment is justified, and its layout scheme is created, considering service platforms for fermenters. Potential risks and negative production factors have been analyzed. Key strategies for compliance with labor safety standards are considered, preventive measures for the safe synthesis of ethanoic acid and minimization of harmful effects on personnel are formulated. The "Life Safety" section presents sanitary and hygienic 7 standards for table vinegar production, microclimate parameters at workplaces, and identifies and classifies the riskiest stages of the technological chain. The economic section provides information about the business entity and its product range, presents a calculation of equipment costs, and determines the selling price of the final product. A production and sales strategy has been formed, and the operational schedule of the investment phase is visualized and described.
Project of the Vinegar Production (Productivity of 50000 Decaliters per Year)
Keywords: 6.181.00.00; виробництво оцту; ферментація; оцтова кислота; технологія виробництва; економічна доцільність; vinegar production; fermentation; acetic acid; production technology; economic feasibility