Historical and legal analysis of the administrative nature of the state coordination function in corruption counteraction - Лук’янова, Галина; Lukianova, Halyna (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Досліджено та здійснено теоретичне узагальнення наукової вагомості різноманітних історико-правових поглядів на поняття та ознаки адміністративно-правової координаційної ролі як функції держави на підставі аналізу здобутків у правовій доктрині адміністративного права, розкрито зміст проблем історико-правового та адміністративно-правового забезпечення координації суб’єктів протидії корупції. Зауважено, що історія виникнення корупції та спроб протидії цьому явищу нерозривно пов’язана з історією цивілізацій і виникненням держави, а безпосередньо історія спроб протидіяти корупції на державному рівні нараховує щонайменше чотири з половиною тисячі років. Варто акцентувати, що вже до початку нашої ери в найбільш розвинених державах відбувалися спроби сформувати якщо не повноцінний антикорупційний механізм, то бодай систему покарань за корупційні правопорушення. За минулі тисячоліття змінювалися десятки підходів до вирішення проблеми корупції. Однак і донині корупція поширена в кожній, без винятку, країні світу, а проблематика ефективної протидії їй лишається актуальною. Стає очевидним, що координаційна роль держави щодо протидії корупції не є винятково теоретичною категорією, остання реалізується в конкретних адміністративно-правових формах, за яких суб’єкти реалізують свої державно-владні повноваження, окрім того, координація повинна замінити державний вплив у тих сферах, де раніше мали місце відносини прямого управління між прямо підпорядкованими суб’єктами – органами державного управління та усіма іншими керованими суб’єктами, зокрема суб’єктами господарювання. При цьому, враховуючи історичний аналіз дослідження, то вагомість державних інтересів, має місце і у випадку з повністю юридично рівноправними суб’єктами, так і у відносинах, коли така рівноправність є умовною та наявна в окремих конкретних взаємовідносинах. Координаційна роль держави є особливою функцією держави, яка проявляється, по-перше, у діяльності державного апарату, по-друге, в упорядкуванні суспільних відносин за допомогою відповідного методу управління.

The research paper examines and carries out atheoretical generalization of the scientific importance of various historical and legal views on the concepts and features of the administrative-legal and coordination function of the state based on the analysis of achievements in the legal doctrine of administrative law. The problematic aspects of historical-legal and administrative-legal provisions of the coordination between the entities of the corruptioncounteraction are analyzed in the article. It is noted that the history of the corruption emergence and attempts to combat this phenomenon is inextricably linked with the history of civilizations and the emergence of the state, thus, the history of attempts to counteract corruption at the state level is at least four and a half thousand years old. It is worth emphasizing that even before the beginning of our era, in the most developed states attempts were made to form, if not a full-fledged anti-corruption mechanism, then at least a system of punishments for corruption offenses. Over the past millennia, dozens of approaches to solving the problem of corruption have changed. However, corruption is a widespread notion in every country of the world nowadays, and the issue of effective countermeasures remains relevant. It becomes obvious that the coordination role of the state in corruption counteraction is not an exclusively theoretical category that is implemented in specific administrative and legal forms under which subjects exercise their state-authority powers. In addition, coordination should replace state influence in the areas whichpreviously were characterized by direct management relations between subordinate entities - state administration authorities and all other managed subjects, in particular economic entities. At the same time, taking into account historical analysis of the research, the importance of state interests occurs both in the case of fully legally equal subjects, and in relationships where such equality is conditional and exists in individual specific relationships. The coordination role of the state is a special function of the state, which is manifested, firstly, in the activity of the state apparatus, and secondly, in the regulation of social relations using the appropriate management method.
Історико-правовий аналіз адміністративно-правової природи координаційної функції держави щодо протидії корупції
Keywords: історико-правовий аналіз; адміністративно-правова природа; корупція; функція; історія; держава; дослідження; державний механізм; координація; законодавство; антикорупційна діяльність; historical-legal analysis; administrative-legal nature; corruption; function; history; state; research; state mechanism; coordination; legislation; anti-corruption activity; 347.963