Міграційна криза в ЄС: причини та шляхи врегулювання (2015-2025 рр.) - Тупісь, Вероніка Степанівна; Tupis, Veronika Stepanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У 2015 році виникла європейська міграційна криза, яка триває дотепер і призвела до масштабного збільшення кількості мігрантів, шукачів притулку та біженців (понад мільйон осіб лише за рік), які прибувають до Європейського Союзу (ЄС) з держав, в яких останніми роками інтенсифікувались конфлікти та внутрішньополітична нестабільність. Більшість з них є вихідцями з Сирії, Іраку та Афганістану. Ще більшим викликом практично у всіх аспектах, міграційному особливо, для ЄС стало повномасштабне вторгнення Росії в Україну у 2022 році, що призвело до нової міжнародно-політичної динаміки в державах-членах ЄС. Наплив українських біженців в країни ЄС виявився більш масовий і швидкий, його назвали таким, що немає аналогів з часів Другої світової війни. Об'єкт дослідження – міграційна криза в ЄС у період 2015-2025 років. Предмет дослідження – особливості, динаміка, причини та шляхи врегулювання міграційної кризи в ЄС (2015-2025 рр.). Мета дослідження: дослідити міграційну кризу в ЄС, її причини та шляхів врегулювання в період 2015-2025 років. У бакалаврській кваліфікаційній роботі досліджується проблема міграційної кризи в ЄС, її причини та шляхи врегулювання. З'ясовано, що у відповідь на наплив мігрантів у 2015 році ЄС діяв повільно і не скоординовано [4]. Увагу акцентовано на тому, що більшу узгодженість задля вирішення міграційної кризи ЄС проявив щодо українських біженців, вперше застосувавши положення Директиви про тимчасовий захист [1]. Розглянуто основні підходи врегулюванні міграційної кризи в ЄС: міжінституційна взаємодія, транзакційний підхід, управління на відстані, застосування м’якої сили, європейського ренесансу, які репрезентує новий Пакт про міграцію та притулок, 2020-2024 рр [3; 5].

In 2015, the European migration crisis emerged, which continues to this day and has led to a large-scale increase in the number of migrants, asylum seekers and refugees (more than a million people in just one year) arriving in the European Union (EU) from countries where conflicts and internal political instability have intensified in recent years. Most of them come from Syria, Iraq and Afghanistan. Russia's full-scale invasion of Ukraine in 2022 became an even greater challenge in almost all aspects, especially migration, for the EU, leading to a new international political dynamic in EU member states. The influx of Ukrainian refugees to EU countries was more massive and rapid, and was called unprecedented since World War II. Study object – migration crisis in the EU in 2015-2025. Scope of research – peculiarities, dynamics, causes and ways to resolve the migration crisis in the EU (2015-2025). Goal of research of is to study the migration crisis in the EU, its causes and ways to resolve it in the period 2015-2025. The bachelor's thesis examines the problem of the migration crisis in the EU, its causes and ways to resolve it. It is found that in response to the influx of migrants in 2015, the EU acted slowly and uncoordinated [3]. Attention is focused on the fact that the EU has shown greater coherence in addressing the migration crisis in relation to Ukrainian refugees by applying the provisions of the Temporary Protection Directive for the first time [5]. The main approaches to resolving the migration crisis in the EU are considered: inter-institutional cooperation, transactional approach, remote management, use of soft power, European renaissance, which are represented by the new Migration and Asylum Pact, 2020-2024 [2; 4].
Migration Crisis in the EU: Causes and Ways of Settlement (2015–2025)
Keywords: 6.291.00.01; міграційна криза; міграційна політика; тимчасовий захист; біженці; мігранти; міграція; міграційний процес; російсько-українська війна; migration crisis; migration policy; temporary protection; refugees; migrants; migration; migration process; Russian-Ukrainian war