Exploring the accuracy of lengths constructions when solving the engineering geodesy issues with RTN method - Бурак, К.; Лиско, Б.; Burak, K.; Lysko, B. (Видавництво Львівської політехніки, 2017)
Мета цього дослідження – експериментальне визначення точності вимірювання порівняно коротких віддалей, характерних для виконання вишукувальних, розпланувальних та розмічувальних інженерно- геодезичних робіт, GNSS-приймачем за різних умов спостережень, під час використання RTN-технології на передгірській території Прикарпаття. Методика. Для дослідження точності вимірювання коротких віддалей у цій науковій роботі виконано сім експериментів, які відрізнялись взаємним розміщенням перманентних станцій та фізико-географічними умовами місцевості. Для мінімізації випадкових похибок та збільшення достовірності отриманих результатів дослід у місті Івано-Франківськ виконувався на закладеному базисі, який дозволяє примусове центрування приладів. Особливістю цього базису є те, що він розташований безпосередньо близько від перманентної станції (10 км) на відкритій місцевості. Цей фактор практично компенсує систематичні складові похибок у результатах відносних вимірів. Спостереження проводились у RTN-режимі з приймачем, налаштованим на прийом диференційних поправок від мережі System Solutions. Результати. За результатами цих досліджень отримано точність визначення віддалей залежно від взаємного розміщення пунктів мережі System Solutions; виконано аналіз можливості під’єднання та отримання фіксованого розв’язку в режимі RTN залежно від зон покриття; на основі перевірки гіпотези про рівність генеральних дисперсій двох нормально розподілених сукупностей знайдено оптимальну кількість необхідних усереднень відліків під час побудови ліній довжиною до 200 м. Наукова новизна та практична значущість. Встановлено, що точність визначення побудованих векторів (ліній) GNSS-приймачем за різних умов спостережень завжди вища за точність визначення координат тим самим приладом; розроблено методику досліджень базисів для різних умов спостережень; встановлено оптимальну кількість необхідних усереднень відліків для забезпечення заданої точності результатів; визначено середню квадратичну похибку вимірювання довжин ліній залежно від взаємного розміщення перманентних станцій.

This study assumed: experimental determination of the accuracy of measuring relatively short distances, typical for performing survey, planning and marking engineering geodesy works using a dual frequency GNSS receiver under different conditions of observation, and using RTN-technology on mountain area of the Precarpathian region. Methodology: To investigate the accuracy of measuring short distances, seven experiments that differed in mutual position of permanent stations and physical geographical conditions of outside conditions were performed. To minimize the sporadic errors and increase the accuracy of obtained results, the investigation in the city of Ivano-Frankivsk was made on the inherent basis, which allows the forced centering of tools. The special aspect of this basis is that it is situated very close to the permanent station (10 km). Observations were made in RTN-mode with the receiver accepting differential alterations from the System Solutions network. Results: Results of the study are: obtainment of range accuracy depending on mutual positions of System NET network points; based on testing of the hypothesis about equality of general dispersions of two normally distributed groups, that are receiving an optimum quantity of necessary measurements when building lines areless than 200 m long. Scientific novelty and practical significance: It was defined, that the accuracy of building vector’s designation with a GNSS receiver under different conditions of observations is always higher than the accuracy of coordinate’s designation with the same device; the methodology of bases exploration under different conditions of observation was developed; the optimum quality of necessary measurements on the station in order to provide the given accuracy of results was established; the average square error of line length measurement, which depended on geometry of their location permanent stations.
Дослідження точності побудови проектних довжин для розв’язання інженерно-геодезичних задач із використанням методу RTN
Keywords: GNSS; GNSS-приймач; RTN-вимір; координати; псевдовіддаль; GNSS; GNSS-receiver; RTN measurement; coordinates; pseudorange; 528.3