Національно-політичні пріоритети діяльності Української повстанської армії в 1944–1946 рр. - Гулай, В. В. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2006)
Охарактеризовано національно-політичні пріоритети діяльності Української повстанської армії на завершальному етапі Другої світової війни та перші повоєнні роки. Автор окремо розглядає основні напрями боротьби УПА з радянським та нацистським тоталітарними режимами, стосунки з польським військово-політичним підпіллям, підтримку руху поневолених народів Східної Європи, протидії переселенню українського населення з Польщі. The article covers the national and political priorities of the Ukrainian Rebel Army activity at the final stage of Second World War and during the first post-war years. Author emplasizes main directions of the struggle of Ukrainian Rebel Army against Soviet and Nazi totalitarian regimes, relation with Polish military and political underground, support of the movement of the enslaved people of the Eastern Europe, counteraction against resettlement of Ukrainian inhabitants from Poland.