Інтелектуальна система для навчання тактичної медицини і вибухотехніки - Шелеп, Павло Іванович; Shelep, Pavlo Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Під час написання магістерської кваліфікаційної роботи було розроблено інформаційну систему для тактичної медицини і вибухотехніки. Створена інформаційна система реалізована у вигляді веб-додатку, який дозволяє навчатись тактичної медицини та безпечної поведінки із вибухонебезпечними речовинами у надзвичайних ситуаціях. Створена система включала в себе всі стадії розробки програмного забезпечення: процес проектування, процес реалізації та процес тестування. Україна щоденно постає перед складними викликами в сферах тактичної медицини та вибухотехніки, які мають велике значення для забезпечення безпеки громадян країни. На жаль, після початку росією війни, Україна стикнулась із недостатнім рівнем підготовки у цій сфері, що призвело до великої кількості втрат серед військових та цивільних осіб. Інноваційна інтелектуальна система, розроблена з метою покращення рівня знань у галузі тактичної медицини та взаємодії з вибухонебезпечними матеріалами, представляє собою значущий внесок у підвищення обізнаності як у професійних фахівців, так і серед цивільного населення. Ця платформа відзначається особливою актуальністю серед систем-аналогів в контексті сучасних викликів, оскільки її доступність та індивідуальний підхід до кожного користувача гарантують ефективність та швидкість навчання, що особливо важливо в умовах воєнного стану. Об'єкт дослідження – процес навчання тактичної медицини та вибухотехніки. Предметом дослідження – методи та засоби проектування та розроблення інтелектуальної інформаційної системи для навчання тактичної медицини та вибухотехніки. Практична цінність роботи полягає у створенні інтелектуальної інформаційної системи у вигляді веб-аплікації, який буде надавати можливості користувачу отримувати знання про надання домедичної допомоги в бойових умовах та безпеку із вибуховими пристроями. Мета дослідження: реалізація та створення інтелектуальної інформаційної системи для навчання тактичної медицини та вибухотехніки. Ця система має на меті описати, узагальнити та сегментувати ключові аспекти надання домедичної допомоги в бойових умовах та безпеки із вибуховими пристроями для ефективного та доступного навчання фахівців в цих галузях. Результат дослідження: повноцінний користувацький веб-застосунок, який надає користувачу можливість отримувати інтерактивні навчальні матеріали, практичні завдання із адаптивною системою в залежності від успішності з тактичної медицини та вибухотехніки для підвищення своєї готовності та ефективності реагування в надзвичайних ситуаціях.

During the writing of the master's thesis, an information system for tactical medicine and explosives engineering was developed. The created information system is implemented in the form of a web application that allows you to learn tactical medicine and safe behavior with explosives in emergency situations. The created system included all stages of software development: design process, implementation process and testing process. Ukraine faces complex challenges every day in the areas of tactical medicine and explosives engineering, which are of great importance for ensuring the safety of its citizens. Unfortunately, after Russia started the war, Ukraine faced an insufficient level of training in this area, which led to a large number of casualties among military and civilians. The innovative intelligent system developed to improve the level of knowledge in the field of tactical medicine and interaction with explosive materials is a significant contribution to raising awareness among both professional specialists and the civilian population. This platform is particularly relevant among analogous systems in the context of modern challenges, as its accessibility and individual approach to each user guarantee the effectiveness and speed of training, which is especially important in martial law. The object of research is the process of training in tactical medicine and explosives. The subject of the study is the methods and means of designing and developing an intelligent information system for teaching tactical medicine and explosives engineering. The practical value of the work is the creation of an intelligent information system in the form of a web application that will enable the user to gain knowledge about first aid in combat conditions and safety with explosive devices. The purpose of the study is to implement and create an intelligent information system for teaching tactical medicine and explosives engineering. This system aims to describe, summarize and segment the key aspects of combat medical care and explosive ordnance safety for effective and accessible training of specialists in these fields. The result of the study: a full-fledged user web application that provides the user with the opportunity to receive interactive training materials, practical tasks with an adaptive system depending on their performance in tactical medicine and explosives engineering to improve their readiness and effectiveness in responding to emergencies.
An intelligent system for teaching tactical medicine and explosives handling
Keywords: 8.126.00.01; навчання тактичної медицини; вибухотехніка; домедична допомога; tactical medicine training; explosives engineering; first aid