Новий препаративний метод синтезу 9- і 9,10-заміщених похідних Cs-трисгомокубану - Шарапа, Д. І.; Жигадло, Є. Ю.; Левандовський, І. А.; Шубіна, Т. Є. (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
В роботі проаналізовано методи побудови похідних пентацикло[5.4.0.02,6.03,10.05,9]ундекану (Сs-трисгомокубану), що містять замісники в положеннях 9- або 9,10. Запропоновано зручну схему їх синтезу на основі легкодоступних реагентів з препаративними виходами.
Keywords: адукт реакції Дільса-Альдера; діазо- біциклоундецен (DBU); гідроксиметилювання; трисгомокубан; епоксидний захист; [2+2] фотоциклізація