Синергія правового наративу й імперативу у духовному мисленні: інноваційний гештальт (частина 1) - Сливка, Степан; Slyvka, Stepan (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
науковий дискурс перебуває на перетині численних інтелектуальних та духовних традицій, які вимагають переосмислення базових понять права і моралі в умо- вах глобалізації та постмодерну. У цьому контексті інноваційний гештальт, запропо- нований у статті, постає як інтегративний підхід до осмислення правового наративу й імперативу в синергії з духовним мисленням. Це не лише новий формат діалогу між пра- вом і духовністю, але й крок до створення гармонійної моделі правового мислення, що враховує як традиційні канони, так і сучасні наукові досягнення. Метафізична глибина статті зосереджується на дослідженні права як феномену, що виходить за межі земної реальності. Надприродне право з усією його трансценден- тальністю не тільки структурує правові системи, але й відкриває людині нові горизонти осмислення свободи, відповідальності та цілісності буття. Це дає змогу впроваджувати інноваційні підходи до формування правових норм, які гармонізують з духовними основами людського існування. Міждисциплінарний потенціал надприродного права розкривається через його здатність стати сполучною ланкою між філософією права, богослів’ям, канонічним пра- вом, соціологією права та метаантропологією права. Така інтеграція сприяє формуванню нових концепцій, які відповідають викликам сучасного світу. Зокрема, у статті пропо- нується синергетичний діалог між правовими і духовними традиціями, що здатен від- крити нові шляхи для досягнення гармонії між вірою, мисленням і дією. Філософія права, представлена в інноваційному ключі, дає можливість переосмис- лити базові категорії свобідної волі та відповідальності. Тут особливий акцент робиться на деонтології, що розглядає людину як цілісну духовну істоту, здатну гармонізувати свої раціональні, емоційні та духовні аспекти. Це доповнюється концепцією психології права, яка інтегрує ірраціональні аспекти людської природи у правовий дискурс, надаючи йому глибшого виміру.

Modern scientific discourse is at the intersection of numerous intellectual and spiritual traditions that require a rethinking of the basic concepts of law and morality in the context of globalization and postmodernity. In this context, the innovative gestalt proposed in the article appears as an integrative approach to understanding the legal narrative and imperative in synergy with spiritual thinking. This is not only a new format of dialogue between law and spirituality, but also a step towards creating a harmonious model of legal thinking that takes into account both traditional canons and modern scientific achievements. The metaphysical depth of the article focuses on the study of law as a phenomenon that goes beyond earthly reality. Supernatural law, with all its transcendence, not only structures legal systems, but also opens up new horizons for a person to understand freedom, responsibility, and the integrity of being. This allows for the introduction of innovative approaches to the formation of legal norms that harmonize with the spiritual foundations of human existence. The interdisciplinary potential of supernatural law is revealed through its ability to become a connecting link between the philosophy of law, theology, canon law, sociology of law, and metaanthropology of law. Such integration contributes to the formation of new concepts that meet the challenges of the modern world. In particular, the article proposes a synergistic dialogue between legal and spiritual traditions, which is capable of opening new ways to achieve harmony between faith, thinking, and action. The philosophy of law, presented in an innovative way, makes it possible to rethink the basic categories of free will and responsibility. Here, special emphasis is placed on deontology, which views man as a holistic spiritual being capable of harmonizing his rational, emotional, and spiritual aspects. This is complemented by the concept of legal psychology, which integrates the irrational aspects of human nature into legal discourse, giving it a deeper dimension.
Synergy of legal narrative and imperative in spiritual thinking: an innovative gestalt (part 1)
Keywords: надприродне право; синергетичний наратив; правова деонтологія; психологічне право; державне право; supernatural law; synergistic narrative; legal deontology; psychological law; public law; 340.12