Пошук екстремуму функціонала з невідомим параметром при моделюванні роботи вітроустановки - Корендій, Віталій (Видавництво Львівської політехніки, 2011)
У доповіді наводиться задача розрахунку та оптимі- зації профільного кута лінійчастих лопатей тихохідного вітроколеса для забезпечення максимального відбору потужності з потоку повітря, яка зводиться до математичної задачі пошуку екстремуму функціонала, що містить невідомий параметр. Подано графічні та аналітичні залежності оптимальних значень вказаного кута від швидкості повітряного потоку та поточного радіуса ділянки лопаті, а також залежності потужності вітроустановки від кутової швидкості її ротора.
Keywords: функція; рівняння Ейлера; функціонал; варіаційна задача; екстремум; вітроустановка