Аналізування збутової діяльності ТОВ "Торговий дім "Галицька Свіжина" - Проць, Роксоляна Іванівна; Zamrii, Roksoliana Ivanivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасних умовах підприємства стикаються з численними викликами, пов’язаними зі зростанням конкуренції у збутовій діяльності. Боротьба за споживача набуває нових форм і правил. Підприємства різних форм власності в Україні зіштовхуються з проблемами управління збутом, що безпосередньо впливає на ефективність їхньої господарської діяльності та фінансовий стан. Питання збутової діяльності досліджувало багато науковців, зокрема Гринів Н. Т., Лісовська Л. С. розглядали особливості активізації збутової діяльності компаній за допомогою маркетплейсів [1], Іваніцький, І., Іваніцький, Ю. досліджували організацію управління збутовою діяльністю підприємств [2], Літвінчук, К. В. вивчала особливості розвитку збутової діяльності промислових підприємств [3], Мостова А.Д., Познякова Т.А. розглядали напрями удосконалення управління розподілом та збутом продукції торговельного підприємства з використанням цифрових технологій [4], Швед В. В., Омельченко О. В., Дробаха С. В. аналізували збутову політику підприємства та її елементи [5] Об‘єкт дослідження: збутова діяльність підприємства. Предмет дослідження: управління збутовою діяльністю ТОВ «Торговий дім «Галицька свіжина» Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є дослідження теоретичних і практичних аспектів управління збутовою діяльністю, а також розробка практичних рекомендацій для покращення збутової діяльності ТОВ «Торговий дім «Галицька свіжина». Завдання роботи: • охарактеризувати середовище діяльності ТОВ «Торговий дім «Галицька Свіжина»; 5 • проаналізувати фінансово-господарську діяльність ТОВ «Торговий дім «Галицька Свіжина»; • дослідити особливості збутової діяльності ТОВ «Торговий дім «Галицька Свіжина»; • визначити вплив сезонності на збутову діяльність ТОВ «Торговий дім «Галицька Свіжина»; • проаналізувати управління збутом продукції ТОВ «Торговий дім «Галицька свіжина»; • розробити пропозицій щодо усунення проблем збутової діяльності ТОВ «Торговий дім «Галицька свіжина»; • обґрунтувати розширення збутової мережі ТОВ «Торговий дім «Галицька свіжина» шляхом відкриття мобільної точки продажу; • проаналізувати стан охорони праці у ТОВ «Торговий дім «Галицька свіжина». У першому розділі бакалаврської кваліфікаційної роботи охарактеризовано діяльність ТОВ «Торговий дім «Галицька Свіжина», проаналізовано фінансово-господарську діяльність товариства за період 2021– 2023 років, яка характеризується позитивною динамікою основних показників. Чистий дохід підприємства зріс на 94,9% — з 543377,3 тис. грн у 2021 році до 1059452,1 тис. грн у 2023 році, що свідчить про успішне розширення ринкової частки та зростання попиту на продукцію. Чистий прибуток за цей період збільшився у 6 разів — з 2855,5 тис. грн до 17426,4 тис. грн, що вказує на покращення операційної ефективності та управління витратами. Водночас аналіз показав суттєве зростання залишків нереалізованої продукції — з 37037,3 тис. грн у 2021 році до 94425,2 тис. грн у 2023 році, що становить приріст на 154,9%. Це свідчить про надлишкове виробництво, недостатньо точне прогнозування попиту та вплив сезонних коливань, які призводять до накопичення запасів у низький сезон (особливо в І кварталі). Крім того, рентабельність продажів залишається відносно низькою (1,64% у 2023 році), що вказує на потребу в оптимізації витрат і підвищенні ефективності збуту. Географічна обмеженість діяльності (Львівська область) також стримує потенціал зростання. Таким 6 чином, незважаючи на позитивні фінансові результати, підприємству необхідно вирішити проблему надлишкових запасів і розширити ринкову присутність для забезпечення стабільного розвитку. У другому розділі роботи наведено перелік виявлених проблем збутової діяльності ТОВ «Торговий дім «Галицька Свіжина» та запропоновано шляхи їх вирішення. Основні проблеми включають: 1. Надлишкові запаси: значне зростання залишків нереалізованої продукції (з 37037,3 тис. грн до 94425,2 тис. грн) через неточне планування виробництва та слабке прогнозування попиту. 2. Сезонні коливання попиту: індекс сезонності становить 78,59% у І кварталі (низький сезон) і 114,23% у IV кварталі (високий сезон), що створює нерівномірне навантаження на збут і логістику. 3. Недостатній розвиток онлайн-каналів: підприємство слабо використовує можливості e-commerce, обмежуючись переважно офлайнпродажами через власні магазини та дистриб’юторів. 4. Низька мотивація персоналу: оцінка залученості працівників становить 7,04 з 9, що вказує на недостатню мотивацію та потребу в додатковому навчанні. 5. Обмежена географічна присутність: основний ринок збуту зосереджений у Львівській області, що обмежує доступ до клієнтів в інших регіонах України. Пропозиції для вирішення проблем: 1. Впровадження сучасних CRM- та WMS-систем для автоматизації управління клієнтськими даними, прогнозування попиту та оптимізації складських запасів. Це дозволить зменшити залишки на 20–30% і підвищити точність планування. 2. Активізація маркетингових кампаній у низький сезон (І квартал), включаючи знижки, акційні набори для барбекю та рекламні кампанії в соціальних мережах, що може згладити сезонні коливання та збільшити продажі на 10–15%. 3. Розвиток онлайн-продажів через створення власного мобільного додатку та вихід на маркетплейси (Rozetka, Prom.ua, Epicentr). Це розширить клієнтську базу та підвищить доступність продукції. 4. Впровадження мотиваційних програм для персоналу (бонуси за досягнення KPI, корпоративні заходи) та регулярне навчання з продажів і клієнтського сервісу для підвищення залученості до рівня 8,5 з 9. 5. Запуск проєкту «Галицька Свіжина на колесах» — мобільної точки продажу для охоплення віддалених районів і заходів. Початкові витрати становлять 570000 грн (автофургон, обладнання, маркетинг), прогнозований річний дохід — 2118904,2 грн, чистий приведений дохід (ЧТВ) — 1495374 грн, термін окупності — 101 день. Реалізація цих заходів дозволить оптимізувати збутові процеси, зменшити залишки нереалізованої продукції, підвищити продажі на 15–20% і розширити ринкову присутність підприємства. У третьому розділі проведено дослідження стану охорони праці у ТОВ «Торговий дім «Галицька Свіжина», яке показало, що умови праці відповідають нормам, але є ризики: шум, низькі температури, гострі інструменти. Для покращення стану охорони праці керівництву у ТОВ «Торговий дім «Галицька Свіжина» варто провести модернізацію обладнання, оновити вентиляцію, регулярно проводити тренінги з безпеки та домедичної допомоги для зниження ризиків і підвищення безпеки працівників.

In today’s competitive environment, enterprises face numerous challenges related to increasing competition in sales activities. The struggle for customers is taking on new forms and rules. Enterprises of various ownership types in Ukraine encounter issues in managing sales, which directly impact their operational efficiency and financial performance. The topic of sales activities has been explored by many scholars. Notably, Hryniv N. T. and Lisovska L. S. examined the specifics of enhancing sales activities through marketplaces [1], Ivanitskyi I. and Ivanitskyi Y. studied the organization of sales management in enterprises [2], Litvinchuk K. V. investigated the characteristics of sales development in industrial enterprises [3], Mostova A. D. and Pozniakova T. A. explored directions for improving the management of distribution and sales of trading enterprise products using digital technologies [4], and Shved V. V., Omelchenko O. V., and Drobakha S. analyzed the sales policy of enterprises and its components [5]. Research Object: Sales activities of an enterprise. Research Subject: Management of sales activities at LLC «Trading House «Halytska Svizhyna». Objective: The objective of the bachelor’s thesis is to investigate the theoretical and practical aspects of sales management and to develop practical recommendations for improving the sales activities of LLC «Trading House «Halytska Svizhyna». Tasks of the Thesis: ? Characterize the operational environment of LLC «Trading House «Halytska Svizhyna»; ? Analyze the financial and economic activities of LLC «Trading House «Halytska Svizhyna»; ? Study the specifics of the sales activities of LLC «Trading House «Halytska Svizhyna»; ? Determine the impact of seasonality on the sales activities of LLC " Trading House «Halytska Svizhyna»; ? Analyze the management of product sales at LLC «Trading House «Halytska Svizhyna»; ? Develop proposals to address issues in the sales activities of LLC «Trading House «Halytska Svizhyna»; ? Justify the expansion of the sales network of LLC «Trading House «Halytska Svizhyna» through the establishment of a mobile sales point; ? Analyze the state of occupational safety at LLC «Trading House «Halytska Svizhyna». The first section of the bachelor’s thesis characterizes the activities of LLC «Trading House «Halytska Svizhyna» and analyzes its financial and economic performance for 2021–2023, which shows positive dynamics in key indicators. Net revenue increased by 94.9%, from UAH 543,377.3 thousand in 2021 to UAH 1,059,452.1 thousand in 2023, indicating successful market share expansion and growing demand for products. Net profit grew sixfold, from UAH 2,855.5 thousand to UAH 17,426.4 thousand, reflecting improved operational efficiency and cost management. However, the analysis revealed a significant increase in unsold 10 inventory, rising from UAH 37,037.3 thousand in 2021 to UAH 94,425.2 thousand in 2023, a 154.9% increase. This points to overproduction, inaccurate demand forecasting, and the impact of seasonal fluctuations, leading to inventory accumulation during the low season (particularly in Q1). Additionally, sales profitability remains relatively low (1.64% in 2023), highlighting the need for cost optimization and improved sales efficiency. The company’s geographic focus, primarily limited to Lviv Oblast, also restricts growth potential. Thus, despite positive financial results, the enterprise must address the issue of excess inventory and expand its market presence to ensure stable development. The second section identifies the challenges in the sales activities of LLC «Trading House «Halytska Svizhyna» and proposes solutions. Key issues include: 1. Excess Inventory: A significant increase in unsold product stock (from UAH 37,037.3 thousand to UAH 94,425.2 thousand) due to inaccurate production planning and weak demand forecasting. 2. Seasonal Demand Fluctuations: The seasonality index is 78.59% in Q1 (low season) and 114.23% in Q4 (high season), creating uneven sales and logistics pressures. 3. Underdeveloped Online Sales Channels: The company underutilizes ecommerce opportunities, relying primarily on offline sales through its stores and distributors. 4. Low Employee Engagement: The staff engagement score is 7.04 out of 9, indicating insufficient motivation and a need for additional training. 5. Limited Geographic Presence: The primary sales market is concentrated in Lviv Oblast, limiting access to customers in other regions of Ukraine. Proposed Solutions: 1. Implement modern CRM and WMS systems to automate customer data management, demand forecasting, and inventory optimization, potentially reducing unsold stock by 20–30% and improving planning accuracy. 2. Intensify marketing campaigns during the low season (Q1), including discounts, barbecue product bundles, and social media advertising, which could smooth seasonal fluctuations and boost sales by 10–15%. 3. Develop online sales through the creation of a mobile app and entry into marketplaces (Rozetka, Prom.ua, Epicentr), expanding the customer base and increasing product accessibility. 4. Introduce motivational programs for staff (bonuses for meeting KPIs, team-building events) and regular training in sales and customer service to increase engagement to 8.5 out of 9. 5. Launch the "Halytska Svizhyna on Wheels" project—a mobile sales point to cover remote areas and events. Initial costs amount to UAH 570,000 (van, equipment, marketing), with a projected annual revenue of UAH 2,118,904.2, a net present value (NPV) of UAH 1,495,374, and a payback period of 101 days. Implementing these measures will optimize sales processes, reduce unsold inventory, increase sales by 15–20%, and expand the enterprise’s market presence. The third section examines the state of occupational safety at LLC «Trading House «Halytska Svizhyna», which complies with regulations but reveals risks such as noise, low temperatures, and sharp tools. To improve occupational safety, management should modernize equipment, upgrade ventilation systems, and conduct regular safety and first-aid training to reduce risks and enhance worker safety.
Analysis of Sales Activities at "Trading House "Halytska Svizhyna" LLC
Keywords: 6.073.00.00; збут; діяльність; підприємство; збутова діяльність; збутова діяльність підприємства. Обсяг пояснювальної записки – 72 аркуші; 14 таблиць; з рисунки; 3 додатки; 8 плакатів; sales; activities; enterprise; sales activities; enterprise sales management. Scope of the explanatory note: 72 pages; 14 tables; 3 figures; 3 appendices; 8 posters