Особливості управління підприємствами санаторно-курортного типу (на прикладі ДП "Санаторій "Моршинкурорт" ПРАТ Лікувально-оздоровчих закладів профспілок України) - Гошовський, Олег Ярославович; Hoshovskyi, Oleh Yaroslavovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2023)
Санаторно-курортні підприємства відіграють важливу роль у системі охорони здоров'я та рекреаційних послуг, забезпечуючи ефективне лікування та відпочинок для населення. Ефективне управління такими закладами є ключовим фактором їх успішного функціонування та розвитку. Дослідження особливостей управління підприємствами санаторно-курортного типу дозволяє виявити специфічні проблеми та розробити рекомендації для їх вирішення, що сприятиме підвищенню якості наданих послуг та конкурентоспроможності на ринку. На прикладі ДП "Санаторій "Моршинкурорт" ПРАТ Лікувально-оздоровчих закладів профспілок України, у даній роботі детально аналізуються організаційні структури, управлінські процеси та чинники, що впливають на ефективність діяльності санаторію, з метою розробки практичних рекомендацій для оптимізації управління. Об’єкт дослідження - ДОЧІРНЄ ПІДПРИЄМСТВО "САНАТОРІЙ "МОРШИНКУРОРТ" ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЛІКУВАЛЬНО-ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДІВ ПРОФСПІЛОК УКРАЇНИ "УКРПРОФОЗДОРОВНИЦЯ" Метою бакалаврської кваліфікаційної роботи є аналіз особливостей управління ДП «Санаторій Моршинкурорт». У першому розділі здійснено огляд літературних джерел та нормативноправової бази за проблемою. Особливу уваго приділено на сутність управління та прийняття рішень щодо керування підприємством. Далі проведено аналіз фінансово-економічних показників діяльності санаторію, ефективність використання ресурсів та якість наданих послуг. Особливу увагу приділено вивченню впливу економічних, соціальних і правових чинників на функціонування санаторію "Моршинкурорт". На основі проведеного аналізу розроблено конкретні рекомендації щодо оптимізації управлінських процесів у санаторно-курортних підприємствах. Запропоновано шляхи підвищення ефективності управління, такі як впровадження сучасних інформаційних технологій, зміна організаційної структури підприємства. Реалізація вказаних заходів дасть змогу ДП «Санаторій Моршинкурорт» вдосконалити систему управління, які описані в роботі.управління, організаційна структура.

Sanatorium-resort enterprises play a crucial role in the healthcare and recreational services system, providing effective treatment and rest for the population. Effective management of such institutions is a key factor in their successful operation and development. Studying the management features of sanatorium-resort enterprises allows identifying specific problems and developing recommendations to address them, which will contribute to improving the quality of services provided and the competitiveness in the market. Using the example of the State Enterprise "Morshynkurort" of the Private Joint-Stock Company of Health-Resort Institutions of Trade Unions of Ukraine, this paper thoroughly analyzes organizational structures, management processes, and factors affecting the efficiency of the sanatorium's operations, with the aim of developing practical recommendations for optimizing management. The object of this study is the State Enterprise "Sanatorium "Morshynkurort" of the Private Joint-Stock Company of Health-Resort Institutions of Trade Unions of Ukraine "Ukrprofozdorovnytsia". The aim of this bachelor's qualification thesis is to analyze the management features of the State Enterprise "Sanatorium Morshynkurort". The first section reviews literary sources and the regulatory framework related to the problem. Special attention is given to the essence of management and decisionmaking processes in managing the enterprise. Furthermore, an analysis of the financial and economic indicators of the sanatorium's activity, the efficiency of resource use, and the quality of services provided is conducted. The study pays particular attention to examining the impact of economic, social, and legal factors on the functioning of the sanatorium "Morshynkurort". Based on the conducted analysis, specific recommendations are developed for optimizing management processes in sanatorium- resort enterprises. Proposed measures include enhancing management efficiency through the implementation of modern information technologies and changes in the enterprise's organizational structure. The implementation of these measures will enable the State Enterprise "Sanatorium Morshynkurort" to improve its management system as described in the thesis.
Peculiarities of the management of sanatorium-resort-type enterprises (on the example of Morshinkurort Sanatorium SE Medical And Health Institutions Trade Union of Ukraine PJSC)
Keywords: 6.281.00.00; – інновація; особливості управління; ефективність; Innovation; management features; management efficiency; organizational structure