Characteristics and Applications of Waste Tire Pyrolysis Products. A Review - Pyshyev, Serhiy; Lypko, Yurii; Demchuk, Yuriy; Kukhar, Oleh; Korchak, Bohdan; Pochapska, Iryna; Zhytnetskyi, Ihor (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Розглянуто екологічну проблему утворення, накопичення й утилізації відпрацьованих автомобільних шин(ВАШ) в Україні та світі. Встановлено, що ВАШ можуть слугувати цінною сировиною для одержання компонентів палив і технічних/індивідуальних хімічних речовин для подальших промислових процесів переробки. Одним із перспективних методів раціональної утилізації ВАШ може бути процес їхнього піролізу. У результаті процесу піролізу ВАШ одержуються наступні продукти: газоподібні, рідкі та твердий карбонізований залишок. Водночас, не існує ідеальної універсальної технології застосування продуктів піролізу ВАШ без попередніх методів обробки/очищення. Коротко розглянуто основні характеристики, методи переробки та сфери застосування продуктів, одержаних у результаті процесу піролізу ВАШ.

The review considers the environmental problem of generation, accumulation and utilization of waste tires in Ukraine and the world. It is established that waste tires can serve as a valuable raw material for obtaining fuel components and technical/individual chemicals for further industrial processing. One of the promising methods for the rational utilization of waste tires may be their pyrolysis. The pyrolysis process of waste tires produces gaseous, liquid and solid carbonized residue. At the same time, there is no ideal universal technology for the use of waste tire pyrolysis products without preliminary treatment/purification methods. The main characteristics, processing methods and applications of products obtained from the pyrolysis of waste tires are briefly considered.
Характеристика та застосування продуктів піролізу відпрацьованих автомобільних шин. Огляд
Keywords: відпрацьовані автомобільні шини; альтернативні палива; піроліз шин; карбонізований залишок; рідкі продукти піролізу; піролізний газ; waste tires; alternative fuel; tire pyrolysis; carbon black; pyrolysis oil; pyrolysis gas