Моделювання хвильових полів у шаруватих середовищах із додатковими напруженнями - Малицький, Д. В.; Павлова, А. Ю.; Чекурін, В. Ф. (Національний університет “Львівська політехніка”, 2011)
Розглянуто модель вертикально-неоднорідного середовища, коли один або декілька шарів знаходяться під додатковою напругою. Для розв`язання задачі запропоновано використання матричного методу Томсона—Хаскела для побудови поля переміщень з метою використання відповідних аналітичних співвідношень для вирішення оберненої задачі щодо тензора напружень або/і параметрів джерела. Одержані результати математичного моделювання є простими у використанні, їх можна застосовувати для інтерпретації сейсмічних записів. Расмотрено модель вертикально-неоднородной среды, когда один или несколько слоев находится под дополнительным напряжением. Для решения задачи было предложено использывание матричного метода Томсона-Хаскела для построения поля перемещения с целью использовать соответсвенные аналитические соотношения для решения обратной задачи по тензору напряжения или/и параметров источника. Полученные результаты математического моделирования являются простыми в использовании и могут применяться для интерпретации сейсмических записей. We consider the model of a vertically inhomogeneous medium, when one or more layers are under more stress. We suggested to use the matrix method of Thomson-Haskela for solving the problem to build field movements in order to use relevant analytical relations for solving the inverse problem in respect of stress tensor and / or parameters of the source. The results of mathematical modelling are simple in utilization and can be used for interpretation of seismic records.
Моделирование волновых полей в слоистых средах с дополнительными напряжениями
Mathematical modelling of wave processes in a layed half-space with an additional tension
Keywords: вертикально-неоднорідне середовище; матричний метод; тензор сейсмічного моменту; гідростатичний стиск; обмінні хвилі; вертикально-неоднородная среда; матричный метод; тензор сейсмического момента; гидростатическое сжатие; обменные волны; vertically inhomogeneous medium; matrix method; seismic moment tensor; hydrostatic compression; converted waves