Організація роботи вантажної станції С в умовах зміни вагонопотоків - Демедюк, Олександр Миколайович; Demediuk, Oleksandr Mykolaiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Функціонування вантажної станції супроводжується високою завантаженістю та обмеженими ресурсами, особливо значним навантаженням на маневровий локомотив. Одним із найскладніших завдань є процес розформування поїздів, який вимагає значних маневрових зусиль. Зменшення цього навантаження можливе завдяки ефективному підбору вагонів у складі передаточного поїзда на сортувальній станції де для цього є більше технічних можливостей. Об’єкт дослідження – вантажна станція С. Мета дослідження: вдосконалення організації роботи вантажної станції С, враховуючи зміни вагонопотоків. У роботі проведено аналіз двох варіантів організації роботи вантажної станції та розглянуто економічні аспекти використання вантажопереробного обладнання. Результати показують оптимізацію технологічних процесів, зниження експлуатаційних витрат та підвищення ефективності вантажних операцій. Аналіз отриманих даних показує, що другий варіант добового плану-графіка роботи вантажної станції є більш ефективним, оскільки дозволяє оптимізувати використання маневрового локомотива, що зменшує кількість маневрових операцій та сприяє підвищенню загальної продуктивності станції.

The operation of a freight station is characterized by high workload and limited resources, particularly placing significant strain on the shunting locomotive. One of the most complex challenges is the train disassembly process, which requires extensive shunting operations. Reducing this load is possible through efficient wagon selection in the transfer train at the classification yard, where more technical capabilities are available for this purpose. Research Object: Freight Station S. Research Goal: Improving the organization of Freight Station S operations in response to changing wagon flows. The study analyzes two organizational models for the operation of a freight station and examines the economic aspects of cargo handling equipment utilization. The results demonstrate process optimization, reduced operational costs, and improved efficiency in freight operations. Data analysis indicates that the second version of the daily schedule is more effective, as it allows for optimized use of the shunting locomotive, reducing the number of shunting operations and enhancing overall station productivity.
Organization of the work of freight station S in conditions of changes in car traffic volumes
Keywords: 6.275.02.04; – вантажна станція; маневровий локомотив; вантажопотік; розформування поїздів; продуктивність станції; freight station; shunting locomotive; wagon flow; train disassembly; station productivity