Enhancing IoT-driven logistics solutions using blockchain-based smart contracts - Vovchak, Orest; Veres, Zenoviy (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
Modern logistics monitoring solutions increasingly depend on the integration of IoT devices for real-time data collection, shipment tracking, goods and vehicle monitoring, and informed decision making. However, current IoT-based logistics systems face significant challenges, including complex data management, limited interoperability among stakeholders, and inefficiencies resulting from centralized control mechanisms. Blockchain technology has emerged as a promising solution to address these critical issues within logistics and supply chain management. This paper presents a comparative analysis of traditional centralized logistics systems and blockchain-based decentralized solutions, emphasizing the evaluation of blockchain's strengths such as transparency, immutability, and automated transaction execution via smart contracts and its weaknesses, particularly scalability limitations and implementation complexity. The research specifically examines how smart contracts can effectively manipulate IoT-generated data to automate logistical transactions and ensure secure, transparent data management. Through a structured analysis, this article identifies specific scenarios in logistics where blockchain technology adds significant value and discusses key practical considerations for its effective adoption. Additionally, this research critically evaluates Ethereum Virtual Machine (EVM)-based smart contracts and proposes AWS Hyperledger Fabric smart contract (chaincode) as a more scalable and cost effective alternative for enterprise logistics applications. The study provides valuable insights and guidelines for logistics practitioners, facilitating informed decision-making about integrating blockchain solutions to enhance operational efficiency, trust, and interoperability within complex supply chain environments. Сучасні інформаційні логістичні системи моніторингу дедалі частіше інтегрують IoT пристрої для збору даних у режимі реального часу, відстеження відправлень, моніторингу вантажів та транспортних засобів, а також для прийняття обґрунтованих рішень. Проте такі інформаційні системи стикаються з низкою суттєвих викликів, зокрема із складністю управління даними, обмеженою взаємодією між зацікавленими сторонами та неефективністю, яка виникає через централізовані механізми контролю. Технологія блокчейн є перспективним підходом для вирішення зазначених критичних питань у сфері логістики та управління ланцюгами постачання. У даній статті проведено порівняльний аналіз традиційних централізованих логістичних інформаційних систем та децентралізованих рішень на базі блокчейну з фокусом на оцінку прозорості, незмінності даних та автоматизованого виконання транзакцій за допомогою смарт-контрактів, та обмежень масштабованості та складності впровадження. В дослідженні розглянуто, як смарт-контракти можуть ефективно оперувати даними, згенерованими IoT давачами, для автоматизації логістичних транзакцій та забезпечення безпечного, прозорого доступу до збереженої інформації. За допомогою структурованого аналізу визначено конкретні сценарії застосування блокчейн-технології в логістиці та представлено ключові практичні аспекти її ефективного впровадження. Також в дослідженні розглянуто виконання смарт-контрактів на базі Ethereum Virtual Machine та запропоновано використання смарт-контрактів на базі AWS Hyperledger Fabric як більш масштабовану та економічно ефективну альтернативу для корпоративних логістичних рішень. Отримані результати та рекомендації мають практичне значення, сприяючи прийняттю обґрунтованих рішень щодо інтеграції блокчейн-рішень з метою підвищення операційної ефективності, довіри та взаємодії в умовах складних ланцюгів постачання.
Удосконалення логістичних інформаційних систем iнтернету речей шляхом впровадження смарт-контрактів блокчейн-технологій
Keywords: Smart Contracts, Ethereum, EVM, AWS Hyperledger Fabric, Internet of Things (IoT), Logistics, Automation, Blockchain, смарт-контракти, Ethereum, EVM, AWS Hyperledger Fabric, Інтернет речей (IoT), логістика, автоматизація, блокчейн.; 004.75