Розроблення обладнання для розділу та формування округлих тістових заготовок - Шелухін, Дмитро Олексійович; Shelukhin, Dmytro Oleksiiovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Дипломна робота присвячена проєктуванню та техніко-економічному обґрунтуванню сучасного обладнання для автоматизованого ділення та формування тістових заготовок у хлібопекарському виробництві. Робота включає пояснювальну записку та графічну частину. Пояснювальна записка структурована на вступ, технологічну та конструкторську частини, а також додатки, що містять економічне обґрунтування, розділ з охорони праці та специфікації до графічної частини. У технологічній частині досліджено основні етапи технологічного процесу оброблення тіста, наведено аналіз сучасного обладнання для ділення тіста та формування тістових заготовок. Розглянуто принципи роботи машин, що використовуються на цих етапах, проведено порівняння альтернативного обладнання за технічними характеристиками та ефективністю. Конструкторська частина містить опис будови та принципу дії тістоподільника і тістоокруглювальної машини. Виконано розрахунки кінематичної схеми тістоокруглювальної машини, потужності її приводу, а також механічних передач. Особливу увагу приділено забезпеченню точності ділення тіста та якості формування заготовок при збереженні стабільності роботи обладнання. У розділі економічного обґрунтування проведено аналіз витрат на виготовлення обладнання, оцінено економічний ефект від його впровадження у виробничий процес. Обґрунтовано доцільність впровадження запропонованого технічного рішення у промислове виробництво, з урахуванням потенційного зниження енерговитрат та підвищення продуктивності. Також розроблено заходи з охорони праці для забезпечення безпечних умов експлуатації обладнання. Запропоновано рішення, які сприяють зменшенню професійних ризиків під час роботи з машинами для ділення та округлення тістових заготовок. Графічна частина містить загальний вигляд машини для формування та округлення тістових заготовок, деталювання її конструктивних елементів, а також специфікації до складальних креслень.

The diploma project is devoted to the design and techno-economic justification of modern equipment for the automated dividing and shaping of dough billets in bakery production. The work consists of an explanatory note and a graphic part. The explanatory note is structured into an introduction, technological and design sections, and appendices, which include an economic analysis, occupational safety measures, and specifications for the graphic documentation. The technological section examines the main stages of the dough processing technological workflow. It includes an overview and analysis of equipment used for dough dividing and shaping. The principles of operation of the machines applied at these stages are studied, and alternative equipment options are compared in terms of their technical performance and operational efficiency. The design section contains a detailed description of the construction and working principle of a dough divider and a dough rounder. Calculations are provided for the kinematic scheme of the dough rounder, power requirements for the drive system, and mechanical transmission elements. Particular attention is paid to ensuring the accuracy of dough division and the quality of dough billet formation while maintaining the reliability and stability of equipment performance. The economic section presents an analysis of the production costs of the proposed equipment and evaluates the economic benefits of its implementation in the production process. The feasibility of industrial implementation is substantiated, taking into account potential energy savings and increased productivity. Additionally, the project includes a set of occupational safety measures to ensure safe working conditions when operating the machines. Proposed solutions aim to minimize professional risks during the dough dividing and shaping processes. The graphic part of the project contains a general view of the machine for dough billet forming and rounding, detailed drawings of its structural components, and specifications for assembly drawings.
Development of equipment for dividing and forming rounded dough pieces
Keywords: 6.133.00.00; тісто; ділення; заготовка; округлювання; обладнання; машина; привод; автоматизація; проєктування; dough; dividing; billet; rounding; equipment; machine; drive; automation; design