Проєкт ремонту колії в умовах Чернівецької дистанції колії - Возняк, Микола Олександрович; Vozniak, Mykola Oleksandrovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Стан залізничної інфраструктури безпосередньо впливає на безпеку руху поїздів, пропускну спроможність та ефективність експлуатації залізничного транспорту. На ділянці колії, що знаходиться у межах Чернівецької дистанції колії, в результаті технічного обстеження виявлено низку дефектів, які свідчать про незадовільний стан верхньої будови колії та зниження експлуатаційних характеристик. Враховуючи високий рівень інтенсивності руху пасажирських та вантажних поїздів на цій дільниці, а також технічний стан елементів колії, подальша експлуатація без проведення капітальних ремонтно-колійних робіт негативно впливає на плавність руху поїздів, призведе до зниження швидкості, а в подальшому буде становити загрозу безпеці руху. Об’єкт дослідження – технологічний процес модернізації залізничної колії. Мета дослідження – розробка технологічного процесу виконання ремонтно-колійних робіт з модернізації колії із розробкою заходів з охорони праці. У кваліфікаційній роботі розглянуто питання модернізації залізничної колії на ділянці Чернівецької дистанції колії. У першому розділі виконано технічний аналіз стану елементів верхньої будови колії та обґрунтовано необхідність проведення ремонтно-колійних робіт. З урахуванням типових технологій і специфіки заданої ділянки розроблено технологічний процес ремонту довжиною 1100 метрів із залученням двох щебнеочисних машин RM-80 для оптимізації тривалості «вікна». Проведено відповідні розрахунки щодо складу машинного ланцюга, тривалості «вікна» (8 годин 30 хв) та графіків виконання основних, підготовчих і опоряджувальних робіт. 5 Проаналізовано фактори виробничої небезпеки, пов’язані з роботами підвищеного ризику, зокрема заміною рейко-шпальної решітки. Наведено вимоги до організації охорони праці та безпеки руху відповідно до НПАОП 60.2-1.28-04 та інших галузевих нормативів. Особливу увагу приділено заходам з електробезпеки, сигналізації, застосуванню засобів індивідуального захисту, а також інструктажам персоналу. Висвітлено значення ефективної системи управління охороною праці як ключового чинника безперервного та безпечного функціонування залізничного транспорту.

The condition of railway infrastructure directly affects train traffic safety, track capacity, and the efficiency of railway transport operations. A technical inspection of a track section within the Chernivtsi Track Maintenance Division revealed numerous defects indicating the unsatisfactory condition of the superstructure and a decline in its operational characteristics. Given the high intensity of passenger and freight traffic on this section, as well as the deteriorated condition of the track components, continued operation without major track repair would negatively affect the smoothness of train movements, reduce speed, and ultimately pose a threat to traffic safety. The object of the research is the technological process of railway track modernization. The purpose of the study is to develop a technological process for track modernization works, including occupational safety measures. The qualification paper addresses the modernization of a railway track section in the Chernivtsi division. The first chapter provides a technical analysis of the 6 superstructure and justifies the need for repair. A 1,100-meter-long repair process is proposed, involving the use of two RM-80 ballast cleaning machines to minimize the required time window. The paper includes calculations of the proposed machine chain, time window duration (8 hours 30 minutes), and work schedules for basic, preparatory, and finishing operations. The paper analyzes potential occupational hazards associated with high-risk activities such as replacing rail and sleeper structures. It outlines safety requirements in accordance with NPAOP 60.2-1.28-04 and other national regulations. Special emphasis is placed on electrical safety, signaling, personal protective equipment, and mandatory staff briefings. The study highlights the critical role of effective safety management systems in ensuring uninterrupted and secure railway operations, especially in the context of increasing traffic loads and infrastructure modernization. Key words: ailway transport, track maintenance division, track repair, railway track, technological process, ballast cleaning machine.
Track repair project in the conditions of the Chernivtsi track distance
Keywords: 6.273.00.03; залізничний транспорт; дистанція колії; ремонт колії; залізнична колія; технологічний процес; щебнеочисна машина