Створення системи визначення автентичності товару на основі технології Blockchain - Лях, Владислав; Басюк, Тарас (Національний університет «Львівська політехніка», 2025)
У статті розглянуто вирішення проблеми виявлення контрафактних товарів за допомогою використання технології Blockchain. Проведено аналіз існуючих методів та засобів для боротьби з підробками і обґрунтовано вибір блокчейну, як ефективного способу забезпечення прозорості трансакцій та захисту даних. Авторами статті проаналізовано проектування інформаційної системи з використанням структурного підходу, що дозволило систематизувати завдання та визначити ключові аспекти функціонування. Для моделювання системи застосовано методологію відому як Data Flow Diagrams (DFD), що дало змогу створити контекстну діаграму та діаграми декомпозиції. Розроблено архітектуру системи на базі Hyperledger Fabric, яка включає кілька вузлів і сертифікаційних центрів, що забезпечують надійність та достовірність перевірок. Наведено функціональне призначення системи, яка дозволяє користувачам перевіряти автентичність товарів. Проведено верифікацію роботи системи, продемонстровано її ефективність та надано опис основних етапів функціонування. The article addresses the problem of counterfeit goods using Blockchain technology. An analysis of existing methods and tools for combating counterfeiting has been conducted, justifying the choice of blockchain as an effective means of ensuring transparency and data protection. An analysis of existing anti-counterfeiting approaches has been conducted, justifying the choice of blockchain as an effective method for ensuring transparency and data protection. The authors designed the system using a structured approach, which allowed for task systematization and the identification of key operational aspects. For system modeling, the Data Flow Diagrams (DFD) methodology was applied, enabling the creation of a context diagram and decomposition diagrams. The system architecture was developed based on Hyperledger Fabric, incorporating multiple nodes and certification authorities to ensure reliability and verification integrity. The functional purpose of the system is presented, allowing users to verify product authenticity. System verification was conducted, demonstrating its effectiveness and providing a description of the key operational stages.
Development of a product authentication system based on Blockchain technology
Keywords: блокчейн, автентичність товару, децентралізована мережа, Hyperledger Fabric, Docker, blockchain, product authenticity, decentralized network, Hyperledger Fabric, Docker; 004.415