Роль соціальних мереж у формуванні громадської думки - Гідей, Адріяна Костянтинівна; Hidei, Adriiana Kostiantynivna (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Об’єкт та предмет дослідження: вплив соціальних мереж на формування громадської думки. Метою роботи є обґрунтування ролі соціальних мереж як інструменту впливу на суспільну свідомість, аналіз практичних кейсів використання соціальних платформ у формуванні громадської думки. Результати дослідження: розглянуто поняття громадської думки, типи та характеристики соціальних мереж як нового комунікаційного простору. Проведено аналіз статистичних даних щодо користування соціальними медіа, досліджено вплив контенту на суспільні настрої та вивчено конкретні приклади формування громадської думки під час виборчих кампаній в Україні та за кордоном. Запропоновано напрями розвитку цифрової медіаграмотності та інноваційні підходи до ефективного й відповідального використання соціальних мереж для посилення громадянської активності та протидії дезінформації.

Object and subject of the research: the influence of social media on the formation of public opinion. The purpose of the thesis is to justify the role of social media as a tool for influencing public consciousness and to analyze practical cases of using social platforms to shape public opinion. Research results: the thesis explores the concept of public opinion, as well as the types and characteristics of social media as a new communication space. It includes an analysis of statistical data on the use of social media, examines the impact of content on public sentiment, and investigates specific examples of public opinion formation during election campaigns in Ukraine and abroad. The study proposes directions for the development of digital media literacy and innovative approaches to the effective and responsible use of social media to enhance civic engagement and counter disinformation.
The role of social networks in the formation of public opinion
Keywords: 6.061.00.00; соціальні мережі; громадська думка; інтернет-комунікації; інформаційний простір. Перелік використаних джерел: 1. Денисюк С. Г. «Нові мас-медіа» як чинник впливу на сучасні політичні комунікації / Денисюк С. Г. – 2019. – № 94. – С. 395–398. 2. Дзьоба М. Т. Роль засобів масової інформації у формуванні громадської думки / М. Т. Дзьоба. – К.; 2008. – №1. – С. 77 – 80. 3. Нельга О. В. Соціологія громадської думки: навчальний посібник / О. В. Нельга. – Харків; 2008. – 186 с. 4. Паламаренко Я. В. Роль засобів масової інформації у формуванні громадської думки / Я. В. Паламаренко // Теорія політичних систем. – К.; 2011. – №2. – С. 37 – 42. 5. Візниця Ю. В. Громадська думка як суб’єкт соціального контролю / Ю. В. Візниця // Соціальні технології. – 2012. – № 53. – С. 37; social media; public opinion; internet communication; information space