Реконструкція комплексу гідротехнічних споруд на системі водопостачання селища Широке Криворізького р-ну Дніпропетровської обл. (12000 мешканців) - Іванюк, Іван Іванович; Ivaniuk, Ivan Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У результаті аналізу функціонування системи водопостачання селища Широке Криворізького району Дніпропетровської області було спроєктовано інтегровану систему водозабезпечення, яка об’єднує господарсько-питне, промислове та протипожежне водопостачання. Запроєктована мережа має кільцеву структуру з трьома кільцями. Магістральна система передбачає розміщення водонапірної башти у кінцевій точці мережі. Проєктування водогінної мережі виконувалося з урахуванням максимальної розрахункової витрати, а гідравлічна ув’язка проводилася для трьох основних режимів роботи: максимального водоспоживання, найбільшого транзитного потоку та умов пожежі при піковому споживанні. Діаметри труб добиралися за умов максимальної витрати води та рекомендованої економічної швидкості руху води. Розрахунок витрат здійснювався відповідно до нормативів, наведених у ДБН В.2.5-74:2013 «Водопостачання. Зовнішні мережі та споруди». Джерелом забезпечення водою селища визначено підземні води, як найбільш стабільний, економічно вигідний та безпечний варіант. Місце розташування бурових свердловин обрано на підставі гідрогеологічних досліджень. Запроєктовано чотири свердловини: три основні та одну резервну, у яких встановлено насоси марки Calpeda. Після стадії очищення та знезараження вода потрапляє до круглих залізобетонних резервуарів чистої води, де зберігається та накопичується. Із резервуарів вода подається до мережі насосами другої підйомної станції. У насосній станції передбачено п’ять насосів: три насоси моделі NMS4 100/400 (два в робочому режимі та один резервний — для задоволення господарсько- питних та комунальних потреб) і два протипожежні насоси моделі NMS4 150/315 (один основний і один резервний). Згідно з завданням кафедри економіки підприємства та інвестицій, було складено локальний кошторис на загальнобудівельні роботи для прокладання зовнішньої водопровідної мережі селища. Також розроблено розділ, присвячений питанням охорони праці. Об’єкт дослідження – система водопостачання селища Широке. Предмет дослідження – надійна робота об’єднаної господарсько-питної промислово-протипожежної кільцевої системи водопостачання селища Широке. Мета дослідження: запроектувати об’єднану господарсько-питну промислово-протипожежну кільцеву систему водопостачання селища Широке, включно із підземним водозабором, насосною станцією та зовнішніми мережами. Результати дослідження. Запроектована об’єднана господарсько-питна промислово-протипожежна кільцева система водопостачання селища Широке. Аналіз споживання питної води Запроектована об’єднана господарсько-питна промислово-протипожежна кільцева система водопостачання селища Широке. Запроектований підземний водозабір .водопостачання, напір, насос.

As a result of the analysis of the water supply system in the village of Shyroke, Kryvyi Rih district, Dnipropetrovsk region, an integrated water supply system was designed. It combines domestic-drinking, industrial, and firefighting water supply. The designed network has a ring structure with three loops. The main pipeline system includes a water tower located at the end of the network. The water distribution network was designed based on the maximum estimated flow rate. Hydraulic calculations were carried out for three key scenarios: peak water consumption, maximum transit flow, and a fire emergency during peak demand. Pipe diameters were selected according to the maximum water flow and the recommended economical water velocity. The estimated water demand was calculated in accordance with the norms defined in DBN V.2.5-74:2013 “Water Supply. External networks and structures.” Groundwater was chosen as the water source for the village, as it is considered the most reliable, cost-effective, and safe option. The locations for drilling wells were selected based on hydrogeological research. A total of four wells were designed: three operational and one backup, equipped with Calpeda pumps. After the water is treated and disinfected, it is stored in circular reinforced concrete clean water reservoirs. From there, it is pumped into the network by the second-lift pumping station. The station is equipped with five pumps: three NMS4 100/400 pumps (two working and one backup for domestic and communal supply), and two firefighting pumps NMS4 150/315 (one working and one backup). According to the task from the Department of Enterprise Economics and Investment, a local cost estimate was prepared for general construction works related to the installation of the village’s external water supply network. A section on occupational safety was also developed. Study object is the water supply system of Shyroke. Scope of research is the reliable operation of the combined economic- drinking industrial-fire-fighting ring water supply system of Shyroke. Goal of research: To design a combined domestic-drinking, industrial, and firefighting ring water supply system for the village of Shyroke, including an underground water intake, and external networks.. Research Results: A combined domestic-drinking, industrial, and firefighting ring water supply system for the city of Shyroke has been designed. Analysis of drinking water consumption has been conducted. An underground water intake system has been designed.
Reconstruction of a complex of hydrotechnical structures on the water supply system in Shyroke (12000 inhabitants), Kryvorizkyi Distr., Dnipropetrovsk Region
Keywords: 6.194.00.00; система водопостачання; споживання води; джерела; water supply system; water consumption; water supply sources; pump; head pressure