Дослідження характеристик криптостійкості алгоритмів симетричного шифрування DES - Яковина, В. С.; Федасюк, Д. В.; Салій, С. І.; Сенів, М. М. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2008)
Здійснено дослідження характеристик дифузії та конфузії алгоритму DES та статистичне дослідження особливостей шифрування цього алгоритму. Встановлено, що середнє значення дифузії і конфузії алгоритму DES становить 49,7 % та 49,8 % відповідно, а дисперсія значень залежно від номера біта блока (чи ключа) становить 2,3 % і 3,5 %. Показано, що середня імовірність появи i-го байта шифрованого тексту, що збігається з i-м байтом відкритого тексту, становить 0,39 % для кожного байта. Обґрунтовано використання алгоритму DES як генератора псевдовипадкових чисел для розподіленої системи теплового проектування та показано можливі способи крипто- аналізу алгоритму за схемою "з вибраним відкритим текстом". The studies of diffusion and confusion characteristics as well as encrypting peculiarities DES algorithm have been performed. The diffusion and confusion mean value is 49.7 % and 49.8 % correspondingly with dispersion depending on bit number of 2.3 % and 3.5 %. It is shown that average probability of i-th plain text byte to be equal to i-th cipher text byte is about 0.39 % for each byte. The exploitation of the DES algorithm as a random number generator for distributed thermal design system has been substantiated as well as the possible ways for the algorithm cryptanalysis using chosen plaintext have been demonstrated.