Теоретичні дослідження пружного елемента лемішно-коливального копача - Козіброда, Я. І.; Петрикович, Ю. Я. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2003)
Проведено аналітичне дослідження пружного елемента лемішних викопувальних органів з пружним шатуном, які коливаються у вертикальній площині. Пружний елемент виконаний у вигляді пружини із змінним кроком. Теоретично досліджується пружний елемент, в якому власна частота не залежить від маси рухомої частини викопувального органа, тобто пружина має властивості рівночастотності. Analytical research of an elastic element of digging out bodies with an elastic rod which change in a vertical plane is carried out. The elastic element is made as a spring with variable step. The elastic element in which own frequency does not depend on weight of a mobile part of an executive body is theoretically investigated, the spring has property of identical frequency.