Розроблення інформаційної системи резервного копіювання бази даних MS SQL - Брановський, Вадим Олегович; Branovskyi, Vadym Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Створення резервної копії даних надає можливість виконати відновлення інформації при втраті оригіналу, з якого було створено резервну копію. При цьому під втратою треба розуміти настання події, що призвела до зміни даних, після чого вони втратили цінність або були видалені з носія. Приклад: умисне завдання шкоди через видалення важливої для підприємства інформації. [1] У процесі написання роботи була розроблена інформаційна система " MS SQL Backup ", призначена для виконання резервних копій бази даних MS SQL. У вступі обґрунтовується актуальність виконуваної роботи, визначається основна мета, ставляться завдання, а також визначається об'єкт і предмет дослідження. [2] У першому розділі проводиться вивчення предметної області резервного копіювання, а також розглядаються існуючі методи цієї роботи. Перераховані готові програмні продукти в даній області, складено перелік їх основних функцій. За допомогою методики IDEF0 будується діаграма «як має бути». Поставлено завдання на розробку інтерфейсу програми. У другому розділі проводиться логічне моделювання інформаційної системи. Далі була спроектована база даних. При моделюванні використовується мова графічного опису UML, і будуються такі діаграми: прецедентні діаграми, діаграми послідовностей, діаграми сутність-відносин. Сформульовано апаратні та технічні вимоги до системи. [3] У третьому розділі здійснюється фізичне проектування розробленої інформаційної системи, вибирається архітектура і технології розробки інтерфейсу. Представлено програмний код створеного класу для таблиці в базі даних. У спеціальному середовищі розробки PyCharm на Python з використанням веб-фреймворку Django та Bootstrap був розроблений інтуїтивно зрозумілий інтерфейс з нейтральним дизайном "MS SQL Backup". Він призначений для виконання функцій резервного копіювання. Далі в роботі описуються модулі, з яких складається система і характеризуються зв'язки між ними, представлений програмний код функцій. Далі було проведено успішне ручне тестування декількох модулів системи згідно з планом. Додаток містить скріншоти розроблених екранних форм програми та HTML-код для кількох сторінок. Тестування програмного забезпечення є способом надання оцінки якості програмного забезпечення зацікавленим сторонам. [4]. Об'єктом тестування є розроблений веб-додаток для взаємодії з базою даних та резервного копіювання. Метою тестування є перевірка відповідності розробленого продукту вимогам збереження цілісності даних. Представлено скріншоти роботи розробленої програми керування резервним копіюванням бази даних. У економічній частині наведений розрахунок витрат на виконання даної роботи. В якості компонентів для розробки програми використано середовище розробки PyCharm на Python з використанням веб-фреймворку Django та Bootstrap. Це зумовлює зниження витрат на розробку програмного забезпечення даного класу. Об'єкт дослідження - процес розробки інформаційної системи резервного копіювання бази даних MS SQL. Предмет дослідження - проектування та розробка інформаційної системи для резервного копіювання бази даних MS SQL. Мета дослідження - вивчення методів резервного копіювання та розробка інформаційної системи з функціональними можливостями резервного копіювання. Висновки: В рамках роботи був проведений детальний аналіз предметної області резервного копіювання, проведено порівняння існуючих програмних продуктів. Було проведено поетапне проектування створюваної інформаційної системи. Цей процес включає логічне та фізичне моделювання системних даних та процесів. Після проектування була проведена розробка інформаційної системи "MS SQL Backup" для резервного копіювання бази даних MS SQL. По завершенню модулі розробленої системи були успішно протестовані.

Creating a backup copy of data provides the opportunity to restore information in the event of loss of the original from which the backup copy was created. In this case, loss should be understood as the occurrence of an event that led to a change in data, after which they lost their value or were deleted from the medium. Example: intentional harm by deleting information important to the enterprise. [1] In the process of writing the work, the information system "MS SQL Backup" was developed, designed to perform backup copies of the MS SQL database. The introduction justifies the relevance of the work being performed, determines the main goal, sets the tasks, and also determines the object and subject of the study. [2]. The first section studies the subject area of backup, and also considers existing methods of this work. Ready-made software products in this area are listed, a list of their main functions is compiled. Using the IDEF0 methodology, a diagram “as it should be” is built. The task of developing the program interface is set. In the second section, logical modeling of the information system is carried out. Then the database was designed. The modeling uses the UML graphical description language, and the following diagrams are built: case study diagrams, sequence diagrams, entity-relationship diagrams. Hardware and technical requirements for the system are formulated. [3] In the third section, the physical design of the developed information system is carried out, the architecture and technologies for developing the interface are selected. The program code of the created class for the table in the database is presented. In the special PyCharm development environment on Python using the Django and Bootstrap web frameworks, an intuitive interface with a neutral design "MS SQL Backup" was developed. It is intended to perform backup functions. Further, the work describes the modules that make up the system and characterizes the connections between them, the program code of the functions is presented. Then, successful manual testing of several system modules was carried out according to the plan. The appendix contains screenshots of the developed program screen forms and HTML code for several pages. Software testing is a way of providing an assessment of the quality of software to interested parties. [4]. The object of testing is the developed web application for interaction with the database and backup. The purpose of testing is to verify the compliance of the developed product with the requirements for maintaining data integrity. Screenshots of the developed database backup management program are presented. The economic part provides a calculation of the costs of performing this work. The PyCharm development environment on Python using the Django and Bootstrap web frameworks was used as components for program development. This reduces the costs of developing software of this class. Study object - is the process of developing an information system for backing up the MS SQL database. Scope of research – is the design and development of an information system for backing up the MS SQL database. Goal of research – is to study backup methods and develop an information system with backup functionality. Research results: As part of the work, a detailed analysis of the backup domain was conducted, and existing software products were compared. A phased design of the information system being created was carried out. This process includes logical and physical modeling of system data and processes. After the design, the information system "MS SQL Backup" was developed for backing up the MS SQL database. Upon completion, the modules of the developed system were successfully tested.
Development of an information system of MS SQL database backup.
Keywords: 8.174.00.06; інформаційна система; база даних; резервне копіювання; Python; IDE PyCharm; веб-фреймворк Django; css – фреймворк Bootstrap; MS SQL; адміністратор бази даних; information system; database; backup; Python; PyCharm IDE; Django web framework; CSS – Bootstrap framework; MS SQL; database administrator