Геоінформаційне моделювання інженерно-технічних заходів цивільного захисту - Старинець, Руслан; Starynec, Ruslan (Видавництво Львівської політехніки, 2019)
Метою дослідження є розроблення об’єктноорієнтованої геоінформаційної моделі інженернотехнічних заходів цивільного захисту (цивільної оборони). В роботі викладено результати щодо розробленої схеми геоінформаційної моделі ІТЗ ЦЗ , каталогу класів об’єктів і структури БГД ІТЗ ЦЗ. Запропоновано та реалізовано технологічну модель формування наборів профільних геопросторових даних на основі бази геопросторових даних ІТЗ ЦЗ. Наведено узагальнену модель побудови зон потенційної небезпеки як обробну систему. Розроблена модель базується на інтеграції середовищ СКБД та ГІС, забезпечуючи можливість підключення розробленої моделі БГД з прикладними функціями до середовища будьякої ГІС.

The purpose of the research is to develop an objectoriented geoinformation model of engineering and technical measures of civil defense. The paper presentsthe results of the development of the ITZ CZ geographic information model scheme, the catalog of objects classes and the structure of the ITZ CZ SDB. The technological model for the profile geospatial data sets formation of based on ITZ CZ geospatial data base is proposed and implemented. The generalized model of potential danger zones creation as an proccessed system is given. The developed model is based on the integration of the environments of the DBMS and GIS, providing the ability to connect the developed model of SDB with applied functionsto the environment of any GIS.
Geoinformation modeling of engineering-technical measures of civil protection
Keywords: інженерно-технічні заходи цивільного захисту; геоінформаційна система; база геопросторових даних; engineering and technical measures of civil defense; geoinformation system; geospatial data base; 528.48