Study of time indicators of public transport operation depending on the season of the year - Afonin, Maksym; Amrutsamanvar, Rushikesh (Видавництво Львівської політехніки, 2023)
Проблеми мобільності у великих містах України та Східної Європи ускладнюються тим, що збільшення інтенсивності приватного транспорту значно перевищує пропускну здатність вулично-дорожньої мережі, а найбільше це відчутно у пікові періоди не лише світлового дня, але і року. З погляду стійкої мобільності це негативне явище істотно впливає на міський громадський транспорт, який не має окремих виділених ліній руху. В статті проаналізовано питання щодо погіршення транспортної ситуації у великих містах, спричиненого підвищенням інтенсивності руху на магістральних вулицях в пікові періоди доби, а також наявністю сезонних чинників руху. Якщо питання виникнення та тривалості заторів та збільшення часу кореспонденцій приватного транспорту є досить вивченим, то проблеми зміни графіків руху громадського транспорту та врахування збільшення тривалості рейсів залежно від пори року потребують уточнення. Для дослідження вибрано маршрути руху громадського транспорту, який не має окремої інфраструктури і здійснює рух в загальному потоці разом із приватними автомобілями. За результатами дистанційного спостереження за громадським транспортом встановлено зміну тривалості рейсів та втрат часу за рахунок посадки-висадки пасажирів на подібних тролейбусних маршрутах в різні сезони. На основі отриманих даних сформовано матрицю коефіцієнтів нерівномірності тривалості рейсів для маршрутів громадського транспорту та встановлено ступінь впливу сезонності на ці показники. Отримані результати надають можливість кількісно визначити вплив пори року та часу доби на зміну тривалості рейсів, що може бути застосованим як у подальших дослідженнях з використанням засобів імітаційного моделювання, так і у практиці під час складання сезонних розкладів руху. Результати досліджень доповнюють актуальні на цей час наукові праці, які стосуються проблем сезонної мобільності, а також впливу функціонування об’єктів соціальної інфраструктури (школи, дитячі садочки та інші заклади освіти) міст на пікове навантаження вулично-дорожньої мережі, що подовжує тривалість руху не лише приватного, але і громадського транспорту.

Mobility problems in large cities of Ukraine and Eastern Europe are complicated by the fact that the increase of private transport volume significantly exceeds street and road network`s capacity. This is most noticeable during peak periods in terms of daylight hours and throughout the year. From the point of sustainable mobility view, this negative phenomenon significantly affects urban public transport, which does not have separate dedicated traffic lines. This article analyzes the issue regarding the deterioration of the transport situation in large cities. The reason for this is the increase in traffic on main streets during the day peaks, as well as the presence of seasonal traffic factors. If the issue of the occurrence and traffic jams duration and the increase in the correspondence time of private transport is sufficiently studied, then the problems of changing the schedules of public transport and taking into account the increase in the trip duration depending on the time of year need to be clarified. The routes of public transport, which do not have a separate infrastructure and move in the general flow together with private cars, were chosen for the study. According to the results of remote monitoring of public transport, a change in the trip duration and time lost due to the boarding and disembarking of passengers on similar trolleybus routes in different seasons was established. Based on the obtained data, a matrix of trip duration unevenness coefficients for public transport routes was formed, and a measure of the seasonality effect on these indicators was established. The obtained results make it possible to quantitatively determine the influence of the season and time of the day on the change in the trip duration, which can be applied in further studies using simulation tools and for practical use in drawing up seasonal traffic schedules. The results of the research complement the currently relevant scientific works, which concern the problems of seasonal mobility, as well as the influence of the social infrastructure objects functioning (schools, kindergartens, and other educational institutions) of cities on the peak load of the street and road network, which extends the duration of traffic not only for private but also public transport.
Дослідження часових показників роботи громадського транспорту залежно від пори року
Keywords: інтенсивність руху; громадський транспорт; тривалість рейсу; коефіцієнт нерівномірності; сезонність руху; швидкість сполучення; traffic volume; public transport; trip duration; coefficient of unevenness; seasonality of traffic; speed of connection