Інформаційна система управління якістю послуг мобільних операторів - Дуда, Руслан Олегович; Duda, Ruslan Olehovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Інформаційна система управління якістю послуг мобільних операторів є сучасним інструментом для контролю та оцінки якості мобільного зв’язку в Україні. Основне призначення системи – забезпечення моніторингу показників мережі, таких як стабільність з’єднання, рівень сигналу, швидкість передачі даних та детальних технічних показників. Це дозволяє як операторам мобільного зв’язку, так і звичайним користувачам оцінювати рівень якості зв’язку, адаптуючи його до конкретних потреб та географічного розташування. Особливо важливою є роль системи в умовах війни, коли надійна комунікація стає критичною для безпеки і підтримання зв’язку між людьми. Система надає інструменти для детального контролю якості послуг, зокрема для аналізу проблемних зон та забезпечення своєчасної оптимізації мережі, що сприяє підвищенню якості наданих послуг та конкурентоспроможності операторів. З іншого боку, система допомагає звичайним користувачам, дозволяючи їм обирати оператора, що найкраще відповідає їхнім потребам, надаючи об’єктивну інформацію про якість зв’язку у їхньому регіоні. Мета і задачі дослідження. Метою роботи є розроблення ефективної інформаційної системи контролю якості послуг мобільних операторів, яка забезпечує можливість моніторингу та підвищення якості зв’язку для операторів і зручність вибору для кінцевих користувачів. Основними задачами є: • дослідження існуючих методів контролю якості мобільного зв’язку та аналіз світових стандартів якості для адаптації до національних умов; • розробка критеріїв якості, таких як стабільність з’єднання, рівень сигналу, затримки та швидкість передачі даних, що відображають реальні потреби користувачів і бізнесу; • проектування системи для моніторингу якості зв’язку та забезпечення відображення даних у зручному форматі для користувачів, включаючи інтерактивну візуалізацію даних за регіонами; • створення рекомендацій для користувачів щодо вибору оператора зв’язку на основі показників якості, включаючи персоналізовані рекомендації на основі історії користування та поточної геолокації. Об’єкт дослідження – інформаційна система контролю якості послуг мобільних операторів, яка забезпечує інструменти для моніторингу технічних показників мережі та сприяє розвитку інфраструктури мобільного зв’язку. Предмет дослідження – методи оцінки та моніторингу якості мобільних послуг з урахуванням потреб операторів та кінцевих користувачів, зосереджені на стабільності з’єднання, якості сигналу, а також факторів зовнішнього середовища, що впливають на роботу мереж. Результатом роботи є мобільний додаток для iOS, який дозволяє як операторам, так і користувачам здійснювати контроль якості зв’язку. Додаток забезпечує зберігання та обробку даних, відображення інформації про якість послуг у доступному для користувачів форматі та надає можливість порівняння різних операторів за ключовими показниками, що сприяє обґрунтованому вибору користувачем найкращого оператора. Система використовує локальну базу даних на платформі Realm для збереження історії даних та можливості їх подальшого аналізу, а також бекенд на Node.js для обробки запитів та реалізації REST API, що забезпечує обмін даними в реальному часі.

The information system for managing the quality of mobile operator services is a modern tool for monitoring and evaluating the quality of mobile communications in Ukraine. The main purpose of the system is to provide monitoring of network indicators, such as connection stability, signal strength, data transfer rate, and detailed technical indicators. This allows both mobile operators and ordinary users to assess the level of communication quality, adapting it to their specific needs and geographical location. The system's role is especially important in times of war, when reliable communication is critical for security and maintaining communication between people. The system provides tools for detailed quality control of services, including analysis of problem areas and timely network optimization, which helps to improve the quality of services provided and the competitiveness of operators. On the other hand, the system helps ordinary users by allowing them to choose the operator that best meets their needs by providing objective information about the quality of communication in their region. The purpose and objectives of the study. The aim of the study is to develop an effective information system for monitoring the quality of mobile operators' services, which provides the ability to monitor and improve the quality of communication for operators and ease of choice for end users. The main tasks are: - research of existing methods of mobile communication quality control and analysis of global quality standards for adaptation to national conditions; - development of quality criteria, such as connection stability, signal strength, delays and data transfer speed, reflecting the real needs of users and businesses; - designing a system to monitor the quality of communication and ensure that data is displayed in a user-friendly format, including interactive data visualization by region; - creating recommendations for users to choose a telecom operator based on quality indicators, including personalized recommendations based on usage history and current geolocation. The object of research is an information system for monitoring the quality of mobile operators' services, which provides tools for monitoring technical indicators of the network and promotes the development of mobile communications infrastructure. The subject of the study is methods for assessing and monitoring the quality of mobile services, taking into account the needs of operators and end users, focusing on connection stability, signal quality, and environmental factors that affect network performance. The result is a mobile application for iOS that allows both operators and users to monitor the quality of communication. The application stores and processes data, displays information on service quality in a format accessible to users, and allows comparing different operators by key indicators, which helps users to make an informed choice of the best operator. The system uses a local database on the Realm platform to store data history and enable further analysis, as well as a Node.js backend to process requests and implement a REST API that enables real-time data exchange.
Information System for Managing the Quality of Mobile Operator Services
Keywords: 8.126.00.01; мобільний зв’язок; контроль якості; моніторинг послуг; мобільні оператори; інформаційна система. Перелік використаних джерел: 1. Quality of Monitoring for Cellular Networks [Електронний ресурс] – режим доступу: Quality of Monitoring for Cellular Networks (researchgate.net) 2. Detect network and service instabilities instantly [Електронний ресурс] – режим доступу: Mobile network monitoring | Rohde & Schwarz (rohde-schwarz.com); mobile communication; quality control; service monitoring; mobile operators; information system