Erection of foundation-basement part of underground structures in water-saturated soils of Odessa region - Плахотний, Г. Н.; Чернєва, О. С.; Чорна, Л. В.; Plahotny, Gennadiy; Chernieva, Olena; Chorna, Lilia (Видавництво Львівської політехніки, 2021)
Згідно із Генпланом перспективного розвитку Одеси передбачено освоєння територій полів зрошування і пересипу, що примикає. На низинній частині цих територій високий рівень підземних вод (0,5–1,0 м нижче від денної поверхні), а вся територія утворена строкатими нашаруваннями водонасичених ґрунтів. Конструктивні рішення фундаментно-підвальної частини підземних споруд, що будуються у водонасичених ґрунтах, визначаються характером деформацій земної поверхні ділянки, інженерно-геологічними умовами, дренажем, матеріалом і технологічною послідовністю виконання робіт. Черговість цих факторів доволі різноманітна, особливо в ґрунтах еолового утворення. Добавки еолових ґрунтів (пісків, мулів, глин техногенних) зазвичай пухкі, пористість 45–50 %, коефіцієнт фільтрації 10–15 м/добу. Натомість, фільтраційна здатність однорідних глинистих ґрунтів незначна, практично їх можна вважати водонепроникними. Тому, здійснюючи дослідження на майданчику, який обстежується, визначають, передусім, її шаруватість, фізико-механічні властивості ґрунтів окремих шарів (зв’язність, вологість, щільність сухого ґрунту тощо) Технологія виконання робіт передбачає влаштування дренажних систем в межах майданчика. У статті розглянуто інженерні завдання зведення фундаментно-підвальної конструкції підемних споруд з урахуванням геологічних і гідрогеологічних умов низинної частини Одеського регіону. Викладено особливості виникнення і генезис майданчиків низинної частини. Описано способи орієнтування і водозниження під час зведення підземних споруд. Запропоновано технологічну послідовність виконання робіт для забезпечення надійної та ефективної конструктивної схеми підземних споруд у водонасичених ґрунтах. Розроблено влаштування вертикальної гідроізоляції зовнішніх стін і горизонтальної гідроізоляції підлоги підземної споруди.

According to the General Plan of the city's perspective development, it is planned to develop the territories of the irrigation fields and the adjoining dam. The article details the engineering tasks of erecting the foundation-basement construction of underground structures considering the geological and hydrogeological conditions of the low-lying area of the Odessa region. Features of occurrence and genesis of low-lying part sites have been elaborated. The paper also elucidates the methods of orientation employed and water lowering during the erection of underground structures. Technological order of work execution for reliable and effective structural scheme of underground structures in water-saturated soils is proposed. A device for vertical waterproofing of external walls and horizontal waterproofing of the floor of an underground structure has been developed.
Зведення фундаментно-підвальної частини підземних споруд у водонасичених ґрунтах одеського регіону
Keywords: фундаментно-підвальна частина підземної споруди; дренаж; голкофільтр; котлован; гідроізоляція; гідростатичний поровий тиск води; водонасичені ґрунти; foundation and basement part of underground structure; drainage; wellpoint; pit; waterproofing; hydrostatic pore pressure of water; water-saturated soils