Про діазотування β-аміно-9,10-антрахінону - Дейчаківський, Ю. І.; Лучкевич, Є. Р.; Тарас, Т. М.; Болібрух, Л. Д.; Губицька, І. І. (Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2015)
Проаналізовано використання реакції діазотування для синтезу сполук з різноманітними властивостями. Розглянуто методики діазотування β-аміно-9,10-антрахінону з метою одержання діазокатіону, що придатний для проведення реакції N-азосполучення. Підібрано зручний метод діазотування β-аміно-9,10-антрахінону для подальшого використання одержаного діазокатіону в реакції N-азосполучення для синтезу триазенів, що містять біогенний аліфатичний амін. Як модельний амін було використано діетаноламін. Структура одержаного триазену була доведена методами фізико-хімічного аналізу. We analyzed the use of diazotization reaction for the synthesis of compounds with a variety of useful properties. We reviewed methods of diazotization β-amino-9,10-anthraquinone, with the aim of obtaining diazocation, suitable for the reaction of Nazocompound.We choose the most convenient method of diazotization β-amino-9,10-anthraquinone for further use diazo-cation obtained in the reaction N-azo compound for synthesis triazene which contain biogenic aliphatic amine. Diethanolamine was used as a model of amine. The structure of the resulting triazene was proved by methods of physical and chemical analysis.
Keywords: β-аміно-9,10-антрахінон; діазотування; триазен; β-amino-9,10-anthraquinone; triazene; diazotization