Research of antioxidant properties of grape marc extracts as perspective pharmaceutical and cosmetic products - Скіра, А. Р.; Яремкевич, О. С.; Заярнюк, Н. Л.; Курка, М. С.; Skira, A. R.; Iaremkevych, O. S.; Zayarnyuk, N. L.; Kurka, M. S. (Видавництво Львівської політехніки, 2020)
Досліджено антиоксидантну активність (АА) різних екстрактів виноградних пожитків (Vitis vinifera L.). Радикальну абсорбційну активність (RAA) обчислювали в реакціях з радикалами DPPH та ABTS•+ та AA у гомогенаті печінки щурів за двома маркерами окисного стресу: вмістом тіобар- бітуративних продуктів та карбонільними групами білків. Всі екстракти виявляли антиоксидантну активність. Екстракт на водній основі та 96 % етаноловий екстракт, одержаний методом теплової ванни, були інгібіторами утворення вільнорадикального окислення ліпідів та білків. 96 % етаноловий екстракт є перспективним для розроблення фармацевтичних та косметичних продуктів.

The antioxidant activity (AA) of various extracts of grape marc (Vitis vinifera L.) was studied. Radical absorption activity (RAA) was calculated in reactions with DPPH+ and ABTS•+radicals and AA in rat liver homogenate by two markers of oxidative stress (OS): contents of thiobarbiturative products and carbonyl groups of proteins. All the extracts showed antioxidant activity. Water-based extract and 96 % ethanol extract obtained via heat bath method were inhibitors of the formation of free radical oxidation of lipids and proteins. 96% ethanol extract is promising for the development of pharmaceutical and cosmetic products.
Дослідження антиоксидантних властивостей екстрактів з виноградного жмиху як перспективних фармацевтичних та косметичних засобів
Keywords: екстракти виноградного шроту; радикал-поглинальна активність; антиоксидантні властивості; extracts of grape marc; radical absorption activity; antioxidant properties