Модернізація лінії безалкогольних напоїв з удосконаленням машини для миття пляшок - Топій, Максим Тарасович; Topii, Maksym Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Наростаючі темпи економічного розвитку в Україні викликають потребу прогресивнішого підходу до розвитку галузей промислового виробництва ліній безалкогольних напоїв. Їх розвиток залежить від фаховості персоналу підприємств. Промислово розвинені країни світу створювали складне за конструкцією технологічне обладнання, позбавляючи тим самим можливості його копіювання країнами третього світу. Але з розвитком у промисловому відношенні країн Азії та Латинської Америки та створенням на їх території підприємств розвинутих країн зросла необхідність використання простого та дешевого обладнання і тому немає потреби копіювати обладнання, що випускалося у світі до 1998 року. Для підвищення рівня виробництва ліній безалкогольних напоїв необхідно проводити проектування і впровадження обладнання використовуючи сучасні технічні рішення з врахуванням ринку комплектуючих виробів та запасних частин світових лідерів у галузі харчового машинобудування, це дозволить використовувати окремі деталі та вузли обладнання фірм - лідерів у новоствореному обладнанні на території України. Кількість та співвідношення складових частин напоїв визначаються діючими рецептурами. Напої повинні бути прозорими, наявність у них будь-яких частинок, осаду, каламуті чи опалу не допускається. Тому тема дипломного проекту є актуальною. В першому розділі проекту наведено технологічний процес лінії виробництва безалкогольних напоїв, проведено аналіз сучасних конструкцій машин для миття пляшок, вимого до сировини, подано технологічний процес з розробкою технологічної лінії виробництва напоїв а також вихідні дані для модернізації пляшко мийної машини. В конструкторській частині проведено модернізацію машини для миття пляшок технологічної лінії безалкогольних напоїв. Наведено розрахунок конструктивно-технологічних параметрів конвеєра машини а саме проведено тяговий розрахунок конвеєра де враховано зусилля натягу стрічки в певних точках, визначено її мінімальний натяг з підбором натяжного пристрою та розрахунком частоти обертання приводного барабану і приводу мийної машини. Розраховано елементи машини на міцність та подано схему автоматизації лінії виробництва безалкогольних напоїв. Розраховано економічну ефективність модернізованої с машини для миття пляшок. Подані заходи з охорони праці. Бакалаврська кваліфікаційна робота складається з пояснювальної записки, що містить 71 сторінка, 12 рисунків, 1 таблиця, графічної частини: 4 аркуші формату А1. Мета дослідження: удосконалення машини для миття пляшок технологічної лінії безалкогольних напоїв та провести розрахунок конструктивно-технологічних параметрів і на міцність основних вузлів машини.

The increasing pace of economic development in Ukraine calls for a more progressive approach to the development of industries of industrial production of soft drink lines. Their development depends on the professionalism of the personnel of enterprises. Industrially developed countries of the world created technological equipment that was complex in design, thereby depriving third world countries of the possibility of copying it. But with the industrial development of the countries of Asia and Latin America and the creation of enterprises of developed countries on their territory, the need to use simple and cheap equipment has increased, and therefore there is no need to copy the equipment that was produced in the world before 1998. To increase the level of production of soft drink lines, it is necessary to design and implement equipment using modern technical solutions, taking into account the market of components and spare parts of world leaders in the field of food engineering, this will allow using individual parts and components of equipment of leading companies in the newly created equipment on the territory of Ukraine. The number and ratio of the components of drinks are determined by the current recipes. Drinks must be transparent, the presence of any particles, sediment, turbidity or opal is not allowed. Therefore, the topic of the diploma project is relevant. The first section of the project presents the technological process of the soft drinks production line, analyzes modern designs of bottle washing machines, requirements for raw materials, presents the technological process with the development of a technological line for beverage production, as well as initial data for the modernization of the bottle washing machine. In the design part, the modernization of the bottle washing machine of the soft drinks production line was carried out. The calculation of the design and technological parameters of the machine conveyor is presented, namely, a traction calculation of the conveyor is carried out, where the belt tension force at certain points is taken into account, its minimum tension is determined with the selection of the tensioning device and the calculation of the rotation frequency of the drive drum and the washing machine drive. The machine elements are calculated for strength and a scheme for automating the soft drinks production line is presented. The economic efficiency of the modernized bottle washing machine is calculated. Occupational safety measures are presented. The bachelor's qualification work consists of an explanatory note containing 82 pages, 18 figures, 2 tables, graphic part: 4 sheets of A1 format. The purpose of the research: to improve the bottle washing machine of the soft drinks production line and to calculate the design and technological parameters and the strength of the main components of the machine.
Modernization of the soft drinks line with the improvement of the bottle washing machine
Keywords: 6.133.00.00; машина для миття пляшок; сировина; безалкогольні напої; лінія виробництва напоїв; тяговий конвеєр; приводний барабан; bottle washing machine; raw materials; soft drinks; beverage production line; traction conveyor; drive drum