Дослідження тенденцій розвитку аптечних мереж в Україні і факторів їх конкурентоспроможності - Посилкіна, О. В.; Мала, Ж. В. (Видавництво Львівської політехніки, 2018)
Досліджене тенденції щодо консолідації, притаманні роздрібному фармацев- тичному ринку в Україні. Встановлено, що кількість аптечних мереж постійно зростає, при цьому питома вага невеликих аптечних мереж поступово скорочується, а частка мега мереж активно зростає. Виявлені структурні ознаки монопольного (домінуючого) положення аптечних мереж на досліджуваних регіональних ринках. Досліджено конкурентні переваги аптечних мереж у порівнянні з одиночними аптеками, проведений SWOT-аналіз їх діяльності. Обґрунтована необхідність створення належної законодавчо нормативної бази для регулювання діяльності аптечних мереж в Україні з метою недопущення монополізації аптечними мережами роздрібного фармацевтичного ринку і погіршення якості і доступності забезпечення в Україні.

In the paper has been studied consolidation trends inherent retail pharmaceutical market in Ukraine. It has been established that the number of pharmacy networks is constantly increasing, while the share of small pharmacy networks is gradually decreasing, while the share of mega networks is growing actively. The structural features of the monopoly (dominant) position of pharmacy networks on the investigated regional markets have been revealed. The competitive advantages of pharmacy networks in comparison with the single pharmacies have been investigated, SWOT-analysis of their activity has been carried out. The necessity of creation of the proper legislative and regulatory framework has been grounded for regulation of pharmacy networks in Ukraine in order to prevent the monopolization of pharmacy networks of the retail pharmaceutical market and the deterioration of the quality and availability of provision in Ukraine.
Research of trends in pharmaceutical networks development in Ukraine and factors of their competitiveness
Keywords: системи контролю якості виробництва; державні стандарти України; безпека харчових продуктів; production quality control systems; state standards of Ukraine; safety of food products; 339; 9