Німецькі колонії Галичини в різних соціально-економічних формаціях - Гнесь, Л. Б. (Видавництво Національного університету "Львівська політехніка", 2004)
На основі архівних матеріалів та численних експедицій німецькими колоніями Галичини проаналізовано історичні обставини утворення, стабілізації і соціальні причини занепаду поселень німецьких колоністів. Автором відстежуються впливи різних ідеологій на архітектуру житла і садиб німецьких поселенців в Галичині протягом ХVIII–ХХ ст.