Методи і засоби забезпечення стабільності та захисту радіозв’язку в умовах складної електромагнітної обстановки - Кутень, Р. Б.; Синявський, О. Ю.; Kuten, R.; Syniavskyi, O. (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
Стаття містить огляд широкого спектру методів і засобів забезпечення стабільності зв’язку та захисту радіопередачі, зокрема шифрування, частотне переплутування, вико- ристання спрямованих антен, маскування та завадостійке кодування. На основі проведеного огляду та аналізу було зроблено висновки про можливість застосування цих методів і засобів захисту у популярних нині безпілотних пристроях. Було виявлено аспекти захисту, які не перекривалися класичними методами захисту. Запропоновано метод покращення відмовостійкості і доступності каналу зв’язку БПЛА навіть для умов роботи під дією засобів радіоелектронної боротьби. Зроблені висновки і рекомендації відкривають перспективи подальших досліджень у цьому напрямку і дають можливість значно підвищити “живучість” безпілотних пристроїв.

The article contains a review of a wide range of methods and means to ensure the stability of communication and protection of radio transmissions, including encryption, frequency hopping, the use of directional antennas, masking, and interference-resistant coding. Based on the conducted review and analysis, conclusions were made about the possibility of applying these methods and means of protection in popular unmanned devices today. Aspects of protection that were not covered by classical protection methods were identified. A method for improving the fault tolerance and availability of the UAV communication channel is proposed, even for working conditions under the influence of electronic warfare means. The conclusions and recommendations made open up prospects for further research in this direction and will significantly increase the “survivability” of unmanned devices.
Methods and means of ensuring stability and protection of radio communications in a complex electromagnetic environment
Keywords: захист каналів зв’язку; розподілені радіомережі; спрямовані антени; частотне переплутування; завадостійке кодування; моніторинг параметрів; РЕБ; communication channel protection; distributed radio networks; directional antennas; frequency hopping; interference-resistant coding; parameter monitoring; EW; 004.75; 004.8