Environmental impacts of cement production - Stajanča, Miroslav; Eštoková, Adriana (Національний університет "Львівська політехніка", 2012)
Будівельна промисловість є одним з лідерів щодо забруднення довкілля внаслідок вичерпування ресурсів і затрат енергії або утворення відходів. Крім того, спостерігається значна емісія від парників, кислотних газів від будівельної промисловості. Цемент належить до одного із найвикористовуваніших будівельних матеріалів у світі, а його виробництво невпинно зростає. А цементна індустрія є дуже енергомісткою. А також продукує велику кількість викидів, отруйних запахів і є дуже шумною. Пил, вуглекислота CO2, оксиди (NOx) азоту і двоокис (SO2) є основними складовими викидів від цементних заводів, що створює великі проблеми. Представлено огляд стану екологічних проблем, пов’язаних з виробництвом цементу в Європі. Building industry is one of the leaders in deterioration of environment by depleting resources and consuming energy or creation of waste. Also a considerable amount of emissions of greenhouse and acidifying gasses has the origin in building industry. Cement belongs to the most often used building materials and its production is increasing over the world. But the cement industry is an energy enormous intensive and products many emissions, odors and noise. The emissions from cement plants which cause greatest concern and which need to be dealt with are dust, carbon dioxide CO2, nitrogen oxides (NOx) and sulphur dioxide (SO2). This paper deals with the review of the main environmental issues related to the cement production in Europe.
Keywords: цемент; цементна промисловість; екологія; cement; cement industry; emissions