Маркетинг у формуванні конкурентоспроможності ТОВ "КОЛІР БУД" - Карп'як, Олег Іванович; Karpiak, Oleh Ivanovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
Конкурентоспроможність підприємства у сучасних умовах ринкової взаємодії розглядається як багатовимірна категорія, що поєднує як об'єктивні характеристики продукції, так і суб'єктивні чинники, пов’язані з організаційною структурою, діловими процесами та адаптивною здатністю до змін [1;2]. Вона не зводиться лише до порівняльних переваг у цінах чи якості, а відображає загальну спроможність підприємства досягати стабільних результатів у конкуруючому середовищі, використовуючи ресурси з максимальною ефективністю [3]. В умовах високої конкурентної насиченості та постійної зміни споживчих пріоритетів саме маркетингова функція дозволяє підприємствам зберігати актуальність, формувати довіру до бренду, просувати інновації та вибудовувати довготривалі відносини з клієнтами [4]. Проблематика конкурентоспроможності дедалі більше переміщується в площину комунікацій, репутації, ціннісної пропозиції та ефективного позиціонування, що безпосередньо пов’язано з ефективністю реалізації маркетингової стратегії [5]. Особливої уваги це питання набуває у сфері реалізації будівельно-оздоблювальних матеріалів, де наявність великої кількості постачальників, широкий асортимент товарів, географічна розосередженість покупців та сезонні коливання попиту вимагають постійного вдосконалення інструментів маркетингового впливу. Об’єкт дослідження – господарська діяльність ТОВ «КОЛІР БУД», яке здійснює діяльність у сфері дистрибуції будівельно-оздоблювальних матеріалів. Предмет дослідження – система маркетингової діяльності ТОВ «КОЛІР БУД» у контексті формування та зміцнення його конкурентних переваг. Мета дослідження: обґрунтування теоретичних засад та розроблення практичних рішень щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства шляхом оптимізації його маркетингової діяльності. 5 Результати дослідження. У роботі розкрито теоретичні основи маркетингу як ключового чинника формування конкурентоспроможності підприємства. Проведено аналіз ринку будівельно-оздоблювальних матеріалів в Україні. Здійснено комплексний аналіз фінансових показників та маркетингової активності ТОВ «КОЛІР БУД». У третьому розділі на основі аналізу та отриманих результатів оцінювання конкурентних переваг ТОВ «КОЛІР БУД» розроблено практичні рекомендації, спрямовані на посилення його конкурентоспроможності.

The competitiveness of an enterprise in the current market environment is viewed as a multidimensional category that combines both objective product characteristics and subjective factors related to organizational structure, business processes, and adaptability to change [1;2]. It is not limited to comparative advantages in price or quality, but rather reflects the overall ability of a company to achieve stable results in a competitive environment by using resources with maximum efficiency [3]. Under conditions of intense market saturation and constantly shifting consumer priorities, the marketing function enables enterprises to remain relevant, build brand trust, promote innovation, and establish long-term customer relationships [4]. The issue of competitiveness is increasingly moving into the realm of communications, reputation, value proposition, and effective positioning, which is directly linked to the success of marketing strategy implementation [5]. This issue is particularly important in the field of decorative and construction materials distribution, where the abundance of suppliers, wide product assortment, geographical dispersion of customers, and seasonal demand fluctuations require continuous improvement of marketing tools and approaches. Study object - The business activity of COLOR BUD Ltd.', which operates in the field of distribution of construction and finishing materials. Scope of research - The marketing activity system of at COLOR BUD Ltd. in the context of forming and strengthening its competitive advantages. Goal of research: Justification of the theoretical foundations and development of practical solutions for enhancing the enterprise’s competitiveness through the optimization of its marketing activities. The research findings. The study presents the theoretical framework of marketing as a core driver of enterprise competitiveness. An analysis of the Ukrainian market for construction and 7 finishing materials was conducted. A comprehensive assessment of the financial indicators and marketing activity of at COLOR BUD Ltd. was carried out. In the third section, based on the conducted analysis and the obtained results of the enterprise’s competitive advantage evaluation, practical recommendations were developed to enhance its competitiveness.
Marketing in the formation of competitiveness at COLOR BUD Ltd
Keywords: 6.075.00.00; маркетинг; конкурентоспроможність; будівельно-оздоблювальних матеріалів; конкурентні переваги; оптимізація; marketing; competitiveness; construction and finishing materials; competitive advantages; optimization