Experimental Evaluation of an Empirical Equation in a Gaseous Flow - Povis, Arlitt Amy Lozano; Perez, Elias Adrián Sanabria (Видавництво Львівської політехніки, 2024)
У цій статті оцінено похибку оцінювання емпіричного рівняння Пола з використанням мідних труб різних діаметрів (0,00953, 0,0127, 0,01588 м), за різних умов потоку (0, 300, 500, 1000, 1500, 2000, 2500, 3000 л/год). Для проведення експериментів були використані наступні прилади: повітряний компресор, 2 проточні вентилі, голчастий вентиль, газовий ротаметр, мідні трубопроводи, манометри і передавачі, реєстратор даних Norus з вихідними сигналами від 4 до 20 мА, термопари і терморезистори. Це дало змогу встановити, що падіння тиску повітря під час проходження через труби є вищим (380 Па) для труб малого діаметру (0,00953 м) порівняно з трубами більшого діаметру (0,01270 м і 0,01588 м) з максимальним значенням 54 і 28 Па, відповідно; і відносно швидкості потоку падіння тиску зростає з квадратичною тенденцією відносно швидкості потоку. Нарешті, залишкові похибки, які має емпіричне рівняння в розрахунках перепаду тиску, у цілому, не є великими.

In this paper, the estimation error of Dr. Pole's empirical equation was evaluated using copper pipes of different diameters (0.00953, 0.0127, 0.01588 m), under different flow pressure conditions (0, 300, 500, 1000, 1500, 2000, 2500, 3000 L/h). To carry out the experiments, the following instruments were used: an air compressor, 2 flow valves, a needle valve, a gas rotameter, copper piping, pressure gauges and transmitters, a Norus data logger with 4 to 20 mA output signals, thermocouples, and thermoresistors. They allow us to establish that the air pressure drops when the flowing through the pipes is higher (380 Pa) for small diameter pipes (0.00953 m), compared to larger diameters (0.01270 m and 0.01588 m) with a maximum of 54 and 28 Pa, respectively; and in relation to the flow rates, the pressure drop increases with a quadratic trend with respect to the flow rate. Finally, the residual errors that the empirical equation has in the pressure drop calculations, in general terms, are not of great magnitude.
Експериментальна оцінка емпіричного рівняння в газовому потоці
Keywords: повітряний потік; витрата; тиск; діаметр; труба; airflow; flow; pressure; diameter; pipe