Інформаційна система для створення особистих блогів - Мельничук, Ілля Тарасович; Melnychuk, Illia Tarasovych (Національний університет "Львівська політехніка", 2024)
У сучасному цифровому середовищі зростає попит на персоналізовані інструменти для створення та публікації авторського контенту. Соціальні мережі, хоч і відіграють важливу роль у спілкуванні, не завжди дозволяють повною мірою реалізувати індивідуальність автора. Користувачі прагнуть мати незалежну платформу, де вони можуть ділитися власними думками, ідеями, знаннями, контролюючи структуру й оформлення публікацій [1]. Саме така потреба породжує актуальність розробки зручних інформаційних систем для ведення особистих блогів. Висока конкуренція серед платформ для контенту (Medium, Substack, WordPress тощо) не зменшує попит на прості, сучасні та швидкі у використанні рішення. Основними проблемами наявних рішень є складність для новачків, перевантаженість інтерфейсів та відсутність гнучкості. Це часто знижує інтерес користувачів до регулярного ведення блогу, що, своєю чергою, впливає на їхній цифровий слід. Тому, у середовищі, де час і зручність відіграють ключову роль, важливо створити вебзастосунок, який би забезпечував мінімально необхідний функціонал без перевантаження користувача. Наявність таких рішень є вигідною не лише для автора контенту, але й для розробників, які отримують платформу для гнучкого масштабування [2]. Об’єкт дослідження. Об’єктом дослідження є процес розробки веб-орієнтованих інформаційних систем для керування контентом у вигляді індивідуальних блогів. Предмет дослідження. Предметом дослідження є методи та інструменти проєктування, реалізації та підтримки інформаційної системи, яка дозволяє користувачеві створювати та редагувати власний блог, публікувати дописи, змінювати оформлення тощо. Метою цієї роботи є створення інформаційної системи, яка дає змогу користувачам інтуїтивно та зручно вести особистий блог. Рішення передбачає просту реєстрацію, створення публікацій, їх редагування та перегляд у зручному форматі. Такий підхід підвищує зацікавленість користувача в регулярному веденні блогу, покращує його досвід взаємодії з платформою та дозволяє адаптувати функціонал під різні потреби – від особистих нотаток до професійних статей. Кінцевим результатом дослідження є розроблена інформаційна система, яка реалізована у вигляді багатосторінкового вебзастосунку. Користувач має змогу створювати та редагувати записи, переглядати список постів у реальному часі (інтеграція через REST API), змінювати тему сайту (світла/темна), а також отримати приємний візуальний досвід завдяки адаптивному дизайну. Система розроблена з можливістю масштабування — вона дозволяє розширення функціоналу, підключення баз даних, підтримку мобільної версії, що є перспективним для майбутнього розвитку.

In today's digital environment, the demand for personalized tools to create and publish author content is steadily increasing. While social media plays an important role in communication, it does not always allow users to fully express their individuality. Users seek an independent platform where they can share their thoughts, ideas, and knowledge while maintaining control over the structure and design of their publications [1]. This need highlights the relevance of developing user-friendly information systems for maintaining personal blogs. Despite high competition among existing content platforms (such as Medium, Substack, WordPress, etc.), there is still a strong demand for simple, modern, and efficient solutions. The main problems with current platforms are complexity for beginners, cluttered interfaces, and a lack of flexibility. These issues often discourage users from blogging regularly, reducing their digital presence. Therefore, in an environment where time and convenience are key, it is important to create a web application that offers only the essential functionality while staying easy to use. The presence of such systems benefits both content creators and developers by allowing for future scalability [2]. The object of study The object of this study is the process of developing web-oriented information systems for managing content in the form of personal blogs. The subject of research The subject of the study is the methods and tools for designing, implementing, and maintaining an information system that allows users to create and edit their blogs, publish posts, and change the layout. The purpose of this work is to develop an information system that allows users to intuitively and conveniently maintain a personal blog. The solution includes a simple registration process, post creation and editing, and a user-friendly interface for reading entries. This approach enhances user engagement, improves interaction with the platform, and allows for flexible adaptation to different needs – from personal journaling to professional content sharing. The end result of the study is the development of an information system implemented as a multi-page web application using modern technologies (React, TypeScript, Spring Boot). The user can create and edit posts, browse the blog feed in real time via REST API integration, and switch between light and dark modes. The system features an adaptive design that ensures a pleasant visual experience. It also provides room for future development, including database integration, expanded functionality, and mobile support.
Information system for creating personal blogs
Keywords: 6.126.00.01; блог; інформаційна система; вебзастосунок; публікація; інтерфейс; контент. Перелік використаних джерел: 1.The Rise of Personal Blogging Platforms. URL:https://blog.hubspot.com/website/personal-blogging-platforms (дата звернення: 29.04.2025). 2.How Simplicity Drives User Engagement in Web Apps. URL: https://uxdesign.cc/why-simple-design-wins-in-2024 (дата звернення: 29.04.2025); blog; information system; web application; publication; interface; content