Адміністративно-правові засади формування та ведення реєстрів у системі соціального захисту України - Ігонін, Руслан; Ihonin, Ruslan (Видавництво Львівської політехніки, 2025)
У статті досліджуються адміністративно-правові засади формування та ведення державних реєстрів у системі соціального захисту України. Проаналізовано нормативно- правову базу, що регламентує їх функціонування, зокрема Конституцію України, профільні закони та підзаконні акти. Розглянуто ключові інформаційні ресурси Єдиної інформаційної системи соціальної сфери: Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг; Реєстр отримувачів житлових субсидій; Реєстр осіб, які мають право на пільги; Банк даних осіб з інвалідністю; систему обліку внутрішньо переміщених осіб тощо. Метою статті є ком- плексне дослідження адміністративно-правових засад формування та ведення реєстрів у системі соціального захисту України, аналіз функціонування ключових інформаційних систем і реєстрів, а також визначення доцільності запровадження галузевого реєстру реєст- рів соціального захисту населення. Використано формально-юридичний і порівняльно- правовий методи системного аналізу. У статті критично осмислюється універсальна кон- цепція створення єдиного державного “реєстру реєстрів”, яка викликає занепокоєння з погляду застосування до соціальної сфери, враховуючи особливі вимоги до обробки персональних даних. Запропоновано альтернативний підхід до систематизації реєстрової інформації шляхом створення галузевого реєстру реєстрів соціального захисту населення. Така модель передбачає не лише підвищення ефективності управління та поліпшення обміну даними між різними підсистемами, але й створення умов для інтеграції з інфор- маційними системами інших галузей (медицина, освіта, екологія тощо), зберігаючи водно- час галузеву специфіку соціального захисту. Отримані результати можуть бути використані під час розробки нормативних актів, що регламентують функціонування інформаційних систем у сфері соціального захисту, а також під час імплементації цифрових рішень в органах державного управління.

The article explores the administrative and legal principles for the formation and maintenance of state registers in Ukraine’s social protection system. The regulatory and legal framework governing their operation is analyzed, including the Constitution of Ukraine, relevant laws, and subordinate regulations. The study examines the key information resources of the Unified Social Information System (USIS), such as the Register of Providers and Recipients of Social Services, the Register of Housing Subsidy Recipients, the Register of Persons Entitled to Benefits, the Disability Data Bank, the Internally Displaced Persons Accounting System, among others. The purpose of the article is to provide a comprehensive study of the administrative and legal framework for the formation and maintenance of registers in the social protection system of Ukraine, to analyze the functioning of key information systems and registers, and to determine the feasibility of introducing a sectoral register of social protection registers. The methods used include systems analysis, formal legal, and comparative legal methods. The article critically examines the universal concept of creating a unified state “register of registers”, which raises concerns regarding its application in the social sector, given the specific legal requirements for the processing of personal data. As part of the research novelty, an alternative approach is proposed – developing a sectoral register of social protection registers. This model is aimed not only at improving management efficiency and data exchange between subsystems but also at enabling integration with information systems in other sectors (such as healthcare, education, and environmental protection), while preserving the sectoral specificity of social protection. The findings can be used in drafting regulations governing the structure and operation of information systems in the field of social protection and in implementing digital solutions in public administration.
Administrative and legal principles of formation and maintenance of registers in the social protection system of Ukraine
Keywords: адміністративно-правове регулювання; соціальний захист; Єдина інформаційна система соціальної сфери; реєстри; галузевий реєстр; administrative and legal regulation; social protection; Unified Information System of the Social Sphere; registers; sectoral register; 342.9; 004.65; 364